Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Na Ukrajine to vrie: Separatisti obsadili v Luhansku televíziu a policajnú stanicu!

Proruskí aktivisti oslavujú obsadenie administratívnej budovy v centre mesta Luhansk Zobraziť galériu (7)
Proruskí aktivisti oslavujú obsadenie administratívnej budovy v centre mesta Luhansk (Zdroj: SITA)

KYJEV - Proruskí separatisti zaútočili dnes automatickými zbraňami a omračujúcimi granátmi na policajnú stanicu vo východoukrajinskom Luhansku, informovala agentúra Reuters.

Podľa nej približne 20 ozbrojencov strieľalo na budovu v snahe donútiť policajtov, aby zložili zbrane. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa pred budovou zhromaždilo asi 500 ľudí, ktorí žiadali rezignáciu šéfa polície. Ten údajne s odstúpením súhlasil.

Ešte predtým separatisti obsadili v Luhansku úrad regionálneho prokurátora, regionálnu centrálu štátnej televízie a budovu oblastnej samosprávy.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov medzitým vyzval na prepustenie policajných šéfov v Luhansku a Donecku. Podľa neho sa ukázalo, že "drvivá" časť policajných síl na východe Ukrajiny nie je schopná plniť si svoje povinnosti - "brániť našich občanov".

Separatisti obsadili v Luhansku televíziu a viaceré budovy

Proruskí separatisti obsadili dnes vo východoukrajinskom meste Luhansk úrad regionálneho prokurátora a regionálnu centrálu štátnej televízie. Stalo sa tak krátko po tom, čo dostali pod kontrolu aj budovu oblastnej samosprávy, informovala agentúra Reuters.

Na Ukrajine to vrie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Proruské sily do dneška okupovali v Luhansku len budovu miestnej správy Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Agentúra UNIAN spresnila, že dnes o 14.00 h miestneho času vypršalo ultimátum, ktoré ľudia okupujúci budovu SBU dali vedeniu Luhanskej oblasti.

Na Ukrajine to vrie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Medzi ich požiadavkami bola amnestia všetkých väzňov zadržiavaných z politických dôvodov, vypísanie referenda o štatúte oblasti, zrušenie rozhodnutia o zvýšení cien a zmena štatútu ruského jazyka na štátny.

 

Proruskí aktivisti obsadili regionálnu samosprávu v Luhansku

Budovu oblastnej samosprávy vo východoukrajinskom meste Luhansk dnes obsadilo asi 2000 proruských separatistov, ktorí pritom nenarazili na odpor miestnej polície.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že proruské sily doteraz v Luhansku okupovali len budovu miestnej správy Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). 

Na Ukrajine to vrie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra UNIAN spresnila, že dnes o 14.00 h miestneho času vypršalo ultimátum, ktoré ľudia okupujúci budovu SBU dali vedeniu Luhanskej oblasti. Medzi ich požiadavkami bola amnestia všetkých väzňov zadržiavaných z politických dôvodov, vypísanie referenda o štatúte oblasti, zrušenie rozhodnutia o zvýšení cien a zmena štatútu ruského jazyka na štátny.

Na Ukrajine to vrie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa miestneho zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra Ukrinform, dnes údajne hrozí aj útok na regionálnu centrálu štátnej televízie - podobne ako to bolo v Donecku.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny. Protesty sa tam podarilo potlačiť, ale rozšírili sa aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Na Ukrajine to vrie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

V Slovjansku separatisti minulý piatok zadržali skupinu vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, označujú ich za vojnových zajatcov a podozrievajú zo špionáže pre Ukrajinu.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad juhovýchodom spustila protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. 

Európa chce do krajiny poslať ďalších 500 pozorovateľov

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes oznámila, že plánuje získať pre civilnú misiu na Ukrajine stovky ďalších pozorovateľov. A to aj napriek tomu, že tam proruskí separatisti zadržiavajú sedem vojenských pozorovateľov OBSE, napísala agentúra Reuters.

OBSE sa v marci rozhodla vyslať na Ukrajinu civilnú pozorovateľskú misiu v snahe zmierniť krízu po páde režimu prezidenta Viktora Janukovyča. Najprv tam vyslala 100 pozorovateľov; momentálne ich je 154 a tento počet plánuje zvýšiť na 500.

Táto misia je oddelená od misie vojenských pozorovateľov OBSE, ktorých skupinu 25. apríla zadržali v Slovjansku proruskí separatisti. Vyslanie vojenskej pozorovateľskej misie na rozdiel od civilnej si nevyžaduje súhlas Ruska.

Civilná misia sa doteraz vyhla dramatickým situáciám s výnimkou dvoch incidentov z 27. apríla v Doneckej oblasti. V jednom prípade ozbrojenci podrobili pozorovateľov krížovému výsluchu, obvinili ich zo špionáže a krátky čas zadržiavali, informovala OBSE.

Ukrajina: Máme plán na oslobodenie pozorovateľov v Slovjansku

Ukrajina spolu s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vypracovala plán na oslobodenie vojenských inšpektorov OBSE, ktorých od minulého piatka zadržiavajú proruskí radikáli v Slovjansku na juhovýchode Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Kyjeve námestník ukrajinského MZV Danylo Lubkyvskyj, ktorý vyjadril nádej, že oslobodenie bude "bezodkladné".  

Zdôraznil, že prioritou operácie bude ochrana ľudských životov. Ubezpečil, že počas nej nedôjde k žiadnym akciám, ktoré by mohli ohroziť životy ľudí.

Ukrajinský diplomat uviedol, že nemajú jasný politický program a riadia sa len pokynmi ruských agentov. 

Samozvaný primátor Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes vyhlásil, že je ochotný rokovať o prepustení zadržiavaných členov vojenskej misie OBSE len za predpokladu, že EÚ odvolá sankcie uvalené na lídrov východoukrajinských separatistov.

Ponomariov pre agentúru Interfax uviedol, že vízové obmedzenia a zmrazenie bankových účtov uvalené na lídra tzv. Doneckej republiky Denisa Pušilina a ďalšieho vodcu separatistov Andreja Purgina "neprospievajú dialógu".

Ukrajinskí separatisti zadržiavajú šesť členov pozorovateľskej misie OBSE od minulého piatku: tvrdia, že sú medzi nimi ukrajinskí špióni a považujú ich za svojich vojnových zajatcov. Jedného člena misie - Švéda - separatisti vzhľadom na jeho chronické ochorenie - cukrovku - prepustili.

Zadržanie misie OBSE odsúdili všetky zainteresované štáty, ktoré vyzvali na ich urýchlené prepustenie a vyzvali Rusko, aby v tejto veci využilo svoj vplyv na proruských separatistov.

Oleh Carjov stiahol svoju prezidentskú kandidatúru

Ukrajinský prezidentský kandidát Oleh Carjov sa vzdal boja o úrad hlavy štátu. Svoje rozhodnutie oznámil na dnešnom zasadnutí koordinačnej rady občianskeho hnutia Juhovýchod, informovala agentúra ITAR-TASS.

Carjov, poslanec Strany regiónov, povedal, že príchodom do Kyjeva, kde by vystúpil s prejavom, by riskoval život. Taktiež uviedol, že účasť v diskusiách v štátnej televízii prostredníctvom telemosta mu zamietli.

"V tejto súvislosti som sa rozhodol stiahnuť svoju kandidatúru, pretože za takýchto podmienok je status kandidáta neefektívny," konštatoval.

Zároveň vyzval všetkých prezidentských kandidátov, ktorí majú svoju voličskú základňu na juhovýchode Ukrajiny, aby nasledovali jeho príklad. "Voľby, ktoré sa konajú na pozadí občianskej vojny, by sme mali bojkotovať," zdôraznil.

Prezidentské voľby na Ukrajine sú naplánované na 25. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu