Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opatrenia proti opakovanému hlasovaniu voľbu prezidenta nespomalia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra, ktoré organizačne zabezpečuje všetky typy volieb, prijalo pred sobotňajším druhým kolom voľby prezidenta SR opatrenia proti viacnásobnému hlasovaniu.

Ako povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová, opatrenie sa týka voličov, ktorí budú hlasovať s pasom. Voliči bez trvalého pobytu na Slovensku budú môcť voliť v akejkoľvek volebnej miestnosti s cestovným dokladom až po vyjadrení Registra obyvateľov, že skutočne trvalý pobyt v SR nemajú.

V praxi to bude znamenať, že po príchode do ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku oznámia okrskovej volebnej komisii, že nemajú trvalý pobyt v SR a preukážu sa pasom. Pas im okrsková volebná komisia zoberie a telefonicky sa spojí s Registrom obyvateľov, kde overia, že občan nemá trvalý pobyt v SR. Register obyvateľov je časťou štátneho informačného systému a patrí pod sekciu verejnej správy ministerstva vnútra.

Na overovanie údajov o občanoch bude vyčlenený dostatok liniek a pracovníkov a čakanie bude krátke, ubezpečila Chmelová, ktorá je zároveň riaditeľkou odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR.

ÚVK zaregistrovala pri prvom kole voľby prezidenta 15. marca na internete iniciatívu jedného slovenského občana, ktorý sa snažil dokázať ďalším voličom, že pokiaľ chcú, môžu voliť aj trikrát. Použiť podľa neho môžu občiansky preukaz a dvakrát cestovný pas. ÚVK to odsúdila a prípadom sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra.

Začali aj trestné stíhanie vo veci marenia priebehu volieb a referenda a poškodzovania cudzích práv. Občan na videu hovorí, že zahlasoval len dva razy. Za takýto čin hrozí až päťročné väzenie. Spätná kontrola ministerstva vnútra zároveň odhalila, že v 1. kole prezidentských volieb sa v štyroch prípadoch stalo, že niekto volil dva razy. Ako v piatok 21. marca informoval tlačový odbor rezortu vnútra, prípady postúpia orgánom činným v trestnom konaní, keďže ide o podozrenie z trestného činu marenia priebehu volieb prezidenta.

Voliť prezidenta môžu v sobotu všetci občania SR, ktorí budú mať v sobotu 29. marca najmenej 18 rokov. Na hlasovanie o budúcom prezidentovi, ktoré sa uskutoční už v sobotu, treba preukaz totožnosti. V prípade voličov s trvalým pobytom na Slovensku je to občiansky preukaz. Občania SR, ktorí nemajú trvalé bydlisko na Slovensku, musia svoju totožnosť vo volebnej miestnosti preukázať pasom.

Na pas má teda právo voliť iba ten volič, ktorý nemá trvalý pobyt na území SR. Počas volebného dňa môže prísť do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať s platným cestovným pasom. Volebná komisia ho dopíše do zoznamu oprávnených voličov a do pasu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval. Uvedie tam číslo okrsku, v ktorom hlasoval, dátum a podpis predsedu a podpredsedu volebnej komisie. Zákon o cestovných dokladoch pritom umožňuje vlastniť dva platné cestovné doklady rovnakého druhu.

ÚVK nemá pred 2. kolom voľby prezidenta SR žiadne závažnejšie podnety. Upozorňuje však, že tí voliči, čo chcú hlasovať mimo miesta svojho trvalého pobytu, by si mali včas vybaviť voličský preukaz pre 2. kolo voľby. Ak si ho nevybavili ešte pred 1. kolom, mali by tak spraviť čím skôr. Po voličský preukaz je najistejšie prísť osobne, alebo poň poslať voličom splnomocnenú osobu. Voličský preukaz, o ktorý požiada volič na poslednú chvíľu, už poštou nemusí prísť včas. Cez splnomocnenú osobu možno voličský preukaz aj vybaviť.

O vydanie voličského preukazu sa dá požiadať obecný, mestský či miestny úrad podľa miesta trvalého bydliska v jeho úradných hodinách. Ak volič nemôže prísť osobne, môže sa na úrad obrátiť aj ním splnomocnená osoba. Splnomocnenie na vydanie voličského preukazu nemusí byť overené notárom. Musí byť písomné a musí obsahovať meno a priezvisko voliča, jeho trvalý pobyt (obec, ulica, číslo domu) a rodné číslo.

Taktiež v ňom musia byť údaje o splnomocnenej osobe, ktorú volič poveril vybavením jeho voličského preukazu - meno a priezvisko, trvalý pobyt a číslo občianskeho preukazu. Ako pre SITA dodala Eva Chmelová, voliť v sobotu 29. marca sa dá na voličský preukaz vydaný pre 2. kolo voľby, voličský preukaz pre 1. kolo voľby sa na hlasovanie použiť nedá. Okrem voličského preukazu treba na hlasovanie aj občiansky preukaz. Po hlasovaní na voličský preukaz ho volebná komisia voličovi zoberie a občana pripíše k zoznamu voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu