Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mamičke z Lučenca prestal synček dýchať a začal modrieť: TENTO telefonát mu zachránil život!

Mirka so svojím synčekom Sebastiánkom Zobraziť galériu (3)
Mirka so svojím synčekom Sebastiánkom (Zdroj: foto: tv markíza)

LUČENEC - Minúty hrôzy prežila Mirka, mamička dvojmesačného chlapčeka. Sebastiánko prestal z minúty na minútu dýchať. Okamžite vytočila tiesňovú linku 155, kde ju operátor navigoval, ako svojmu bábätku zachrániť život. Prinášame vám autentickú nahrávku, z ktorej behá mráz po chrbte. Klobúk dole pred profesionalitou záchranára operačného strediska a veľký obdiv mamičke, ktorá v extrémne vypätej situácii nespanikárila a podala dieťatku prvú pomoc.

Mamičke Mirke z Lučenca prestal v jeden aprílový deň Sebastiánko dýchať. Doma bola aj jej dcérka. Schytila telefón a zavolala záchranárom na linku 155. Operátorovi Mariánovi opísala, čo sa stalo. Aj keď so strachom, stiahnutým hlasom odpovedala na všetky otázky. Chlapček nedýchal a mal zmodralé ústočká. Obetavý zdravotník mamičku pokojne inštruoval. Krok za krokom jej vysvetlil, čo má robiť, aby dieťatko zachránila. Mirka doslova vdýchla svojmu synčekovi život. 

Vypočujte si autentickú nahrávku vypätej situácie.  

Telefonát na tiesňovú linku, resuscitácia Sebastiánka

"Bol to veľký stres a strach, ale uvedomovala som si, že momentálne mu nemá kto pomôcť len ja. Aj keď ovládam prvú pomoc, je tam strach a stres. Vypne vám mozog a ani si neuvedomujete, čo robíte. Pokiaľ vás niekto nenaviguje, je to veľmi ťažké zvládnuť sám, myslím, že sa to ani nedá," zdôverila so neskôr Mirka televízii Markíza. 

Mamičke z Lučenca prestal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Aj keď Mirka bola v hraničnej situácii približne osem minút, ako povedala, pre ňu to boli hodiny. Dnes už s úsmevom hovorí, že stres, ktorý prežila, ju obral o 20 rokov života. Mamička nešetrila slovami chvály a vďaky, ktoré adresovala záchranárovi Mariánovi, operátorovi tiesňovej linky 155 za profesionálny prístup a neoceniteľné rady. "Sebastiánkovi najviac pomohlo a zachránilo ho, že jeho mamička nestratila v kritickej, extrémne vypätej situáciu hlavu, nespanikárila a dokázala počúvať pokyny nášho operátora tak, aby sa situácia zvládla a chlapček začal dýchať," povedal hovorca záchranárov Boris Chmel.

Mamičke z Lučenca prestal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slová uznania si zdravotník Marián rozhodne zaslúži. Práca záchranárov so sebou dennodenne prináša stres a vypäté situácie, ktoré musia a vedia zvládať. "Tento prípad je inšpiratívny, pretože ukazuje, že my sami máme záchranu najbližších vo vlastných rukách, netreba sa báť poskytovať prvú pomoc do príchodu záchranárov, len vtedy má pacient šancu na prežitie," uviedol Chmel s tým, že najdôležitejšie je počúvať operátora, odpovedať mu na otázky a riadiť sa jeho radami. "A preto zdôrazňujeme, ako je dôležité absolvovať kurzy prvej pomoci, pretože človek po kurze, tak ako pani Mirka, vie omnoho lepšie reagovať na rady operátora ako ten, ktorý si takúto situáciu nevyskúšal na figurínach," uzavrel.

Viac o téme: ZáchranáriTiesňová linkaOperačné stredisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu