Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dievčatku (4) s rakovinou dávali lekári týždne života: O osem mesiacov ale nádory úplne zmizli!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Foto: Profimedia)

PRESTON - Štvorročnému dievčatku bol prvý krát diagnostikovaný nádor na mozgu, keď mala iba jeden rok. V priebehu troch rokov ďalšie testy odhalili sedem nádorov na mozgu a ďalšie na chrbtici. Lekári oznámili jej rodičom, Shell a Scottovi, že nie je možné spraviť nič, aby ich dcérke pomohli bojovať proti ochoreniu, ktoré ju postihlo. Dievčatko podľa ich odhadov prežije iba niekoľko týždňov.

Rodina si všimla, že nie je všetko v poriadku v júli 2013, keď začala Pippa každý deň po dobu deviatich dní neprestajne zvracať. Malé dievčatko odviezli rodičia do nemocnice po tom, čo si všimli krv v jej zvratkoch. Podstúpila CT vyšetrenie, ktoré odhalilo nádor na mozgu. Bola okamžite prevezená sanitkou do detskej nemocnice v Manchestri na ďalšie vyšetrenia. O niekoľko dní neskôr sa podrobila operácií, pri ktorej jej bol nádor odstránení. Rok podstupovala liečbu chemoterapiou. Nakoniec jej v auguste 2014 oznámili, že je vyliečená. 
 
Dievčatku (4) s rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)
V januári 2015, jej pri pravidelnej kontrole objavili nový nádor. Pippa podstúpila ďalšiu operáciu na jeho odstránenie. Iba 48 hodín po operácií, odhalili ďalší a tak o mesiac absolvovala tretiu operáciu, kde lekári opätovne odstránili novo nájdený nález. Dva dni po tretej operácií lekári zistili, že má ďalšie tri rastúce nádory v oblasti mozgu a chrbta. Rodina sa pripravovala na chemoterapie, ktoré Pippu čakali. Ďalšia rana ale prišla na konci minulého roka, nový, ešte väčší nádor sa objavil pozdĺž tých, ktoré už v jej telíčku existovali. Chirurgovia sa snažili spraviť nemožné, Pippa podstúpila štvrtú ťažkú operáciu. Lekári však museli oznámiť rodinne zlú správu. Podľa ich slov bola Pippa nevyliečiteľne chorá a zostávali jej posledné týždne života. 
 
"Minulý rok sme venovali väčšinu času na operáciách a liečbach. Poslednú operáciu podstúpila Pippa v decembri, jej rakovina bola už tak agresívna, že sa denne šírila. Prognóza znela, bez liečby pár týždňov života, s rádioterapiami možno pár mesiacov. Rozhodli sme sa jej venovať viac času, a tak podstúpila rádioterapiu. Po 20 sedení sme to ale museli zastaviť. Liečba jej obmedzovala dýchanie, nemohli sme jej ďalej ubližovať," hovorí Shell. 
 
Dievčatku (4) s rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)
Pippina mama, ktorá sa vzdala svojej práce učiteľky na základnej škole, aby sa na plný úväzok mohla starať o svoju malú dcérku povedala: "Bolo nám povedaná že Pippa má pred sebou iba pár týždňov života. Lámalo mi to srdce, bola to tá najhoršia správa. Po všetkých operáciách a chemoterapiách, sa zdalo byť neuveriteľne nespravodlivé, aby sme ju stratili." Shell potvrdila, že sa snažili dcére zabezpečiť najkrajšie a najšťastnejšie posledné mesiace života. 
 
"Pippa, na nás vždy naliehala, aby sme sa zobrali. Chcela byť malou družičkou a rozosievať kvetiny a tak sme kvôli nej vystrojili svadbu. Náš svadobný deň nebol ani tak o mne a Scottovi, išlo najmä o Pippu, a nikdy by sme to nechceli zmeniť," spomína Shell. "Ďalším magickým zážitkom bola minuloročná návšteva Disneylandu v Paríži a tohtoročná návšteva Walt Disney Worldu. Pippa miluje Mickey Mouse a jeho priateľov, jej tvár bola rozžiarená a po celý čas usmiata," dodáva Shell.  
 
Dievčatku (4) s rakovinou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Profimedia)
Rodina sa fotila najviac, ako to len bolo možné. Nikdy nevedeli, dokedy to bude možné. Každé ráno, každé zobudenie brali ako veľké požehnanie. "Nechceli sme premárniť ani chvíľu. Všetci sme si mysleli, že sú to posledné spoločné mesiace. Potrebovali sme mať veľa spomienok na našu dcéru, na časy keď tu už s nami nebude," spomína na najťažšie chvíle Shell.  
 
Vo februári 2016 kontrola lekárov ohromila. Nádory sa prestali šíriť. V auguste sa pri CT hlavy zistilo, že nádory úplne zmizli. "V júli sme sa cítili šťastne, naša dcéra stále žila, aj keď prognózy lekárov boli úplne iné. K tomu ešte aj posledné vyšetrenia v roku 2016 potvrdili, že je stav stabilný. Nič nás nemohlo pripraviť na správu, že všetky nádory v telíčku našej dcéry zmizli," spokojne spomína mama malej Pippi. 
 
Rodičia potvrdili, že sú v siedmom nebi. Šťastnú správu im oznámili iba pred pár týždňami a stále si nevedia uvedomiť, že je to skutočné. Pippa bude mať síce pri raste problémy, ktoré sú dôsledkom ožarovania jej chrbtice, ale mohla nastúpiť do školy, tak ako ostatné deti v jej veku. To je pre jej rodičov najradostnejšia správa. "Doktori si myslia, že ide o chodiaci zázrak a veria, že rádioterapia, ktorú v decembri podstúpila, zabrala, ale trvalo to niekoľko mesiacov," konštatuje šťastná Shell. 
Viac o téme: DieťaRakovinaLiečbaNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu