Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tím slovenských vedcov objavil divotvorný proteín: Umožňuje aj sexuálne rozmnožovanie

Vedecký tím viedol Juraj Gregan.
Vedecký tím viedol Juraj Gregan. (Zdroj: UNIBA)

BRATISLAVA - Vedcom Univerzity Komenského v Bratislave (UK) objavili nový proteín Dbl2, ktorý umožňuje nielen opraviť poškodenú genetickú informáciu (DNA), ale tiež sexuálne rozmnožovanie. Vďaka objavu vedeckého tímu pod vedením doc. Mgr. Juraja Gregáňa, PhD. z Prírodovedeckej fakulty UK (PriF UK) bude možné lepšie pochopiť, ako bunka opravuje poškodenú DNA a tiež proces vzniku pohlavných buniek.

DNA v našich bunkách je vystavovaná rôznym vonkajším aj vnútorným faktorom, ktoré ju môžu poškodzovať (napr. fajčenie, strava, pobyt na slnku, chyby počas bunkového delenia). „Odhaduje sa, že v jednej ľudskej bunke vznikne v priebehu dňa až niekoľko tisíc DNA poškodení. Ak nie sú včas opravené, môže v bunke dôjsť k rôznym genetickým zmenám, ktorých dôsledkom môže byť napríklad strata kontroly nad bunkovým delením a vznik rakoviny,“ vysvetľuje doc. Gregáň z Katedry genetiky PriF UK. V priebehu evolúcie sa preto v bunke vyvinuli rôzne nástroje na „opravu“ týchto DNA poškodení. Hľadanie nových proteínov a popísanie fungovania mechanizmov DNA opravy je preto dôležité nielen pre pochopenie bunkovej biológie, ale môže i pomôcť nájsť nové terapeutické ciele v liečbe rakoviny.

Prelomový objav: Vedci v Česku objasnili jednu z príčin Alzheimerovej choroby

Tím doc. Gregáňa nedávno publikoval vo vedeckom časopise PLoS Genetics článok, v ktorom popisuje funkciu nového proteínu Dbl2 v DNA oprave. Mgr. Lucia Molnárová (doktorandka PriF UK) spolu s Dr. Silviou Polákovou (Ústav biochémie a genetiky živočíchov SAV) zistili, že Dbl2 zohráva významnú úlohu v homologickej rekombinácii (zmene usporiadania), ktorá je jednou z dôležitých dráh DNA opravy. „Homologická rekombinácia sa okrem toho, že zohráva úlohu v oprave DNA poškodení, podieľa aj na procese meiózy, ktorým vznikajú pohlavné bunky. Dbl2 proteín je dôležitý aj pre správne fungovanie meiózy,“ dopĺňa doc. Gregáň.

Vedci UK doposiaľ skúmali Dbl2 proteínv kvasinkách, zistili však, že proteíny podobné Dbl2 sú aj v iných organizmoch vrátane človeka. V ďalších experimentoch sa preto chcú zamerať aj na skúmanie funkcie týchto proteínov v bunkách cicavcov. 

Viac o téme: ObjavSlovenskí vedciProteín Dbl2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu