Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci vyvrátili zásadnú domnienku o rakovine: To, v čo sme doteraz verili, je OMYL!

Nádor na prste prehistorického človeka. Zobraziť galériu (2)
Nádor na prste prehistorického človeka. (Zdroj: UCLAN)

JOHANNESBURG - Najstaršiu ľudskú fosíliu s dôkazom rakoviny objavil medzinárodný tím bádateľov vo významnej prehistorickej lokalite v jaskyni Swartkrans neďaleko Johannesburgu v Juhoafrickej republike. Referoval o tom server BBC. Nález podľa vedcov ukazuje, že rakovina nie je záležitosťou až modernej spoločnosti, ako sa niektorí ľudia domnievajú.

VIDEO Úžasný objav v tajomnom mayskom chráme: Archeológovia odhalili tunel do podsvetia

Nádor objavili na prste pravekého človeka starého asi 1,7 milióna rokov. Tento človek patril podľa bádateľov buď k raným homininom druhu Homo ergaster, alebo k druhu Paranthropus robustus.

Tumory na iných fosíliách objavili už predtým - k tým najstarším patrí napríklad kosť chorvátskeho neandertálca, ktorý žil asi pred 120.000 rokmi.

O novom objave informoval bádateľský tím v časopise South African Journal of Science s tým, že priehlavková kostička vykazovala osteosarkóm - pomerne vzácny a zhubný typ nádoru kosti. Vedci dúfajú, že tento nález pootvorí dvere k pochopeniu vzniku tohto nádoru.

Vedci vyvrátili zásadnú domnienku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: UCLAN)

Aj keď rakovina postihuje veľké množstvo živočíšnych druhov, niektorí ľudia si myslia, že táto choroba je až problémom ľudí modernej civilizácie.

"Moderná medicína má tendenciu predpokladať, že rakovina a nádory u ľudí vznikli v dôsledku moderného životného štýlu a okolitého prostredia. Naša štúdia ukazuje, že sa tieto choroby objavili u našich predkov milióny rokov predtým, než vznikla moderná priemyselná spoločnosť," povedal podľa BBC jeden z bádateľov Edward Odes.

Vedci vyvrátili zásadnú domnienku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: UCLAN)

Bádateľ Patrick Randolph-Quinney však pripustil, že súčasný západný životný štýl zvyšuje riziko niektorých druhov nádorov, ako napríklad rakoviny konečníka kvôli určitému typu potravy, rakoviny pečene kvôli nadmernej konzumácii alkoholu alebo rakoviny pľúc kvôli fajčeniu.

Viac o téme: RakovinaObjavFosília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu