Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vo väznici blízko Slovenska sa deje niečo úžasné: Zázračný prínos pre trestancov

Väzni a psy si pomáhajú navzájom a učia jeden od druhého Zobraziť galériu (4)
Väzni a psy si pomáhajú navzájom a učia jeden od druhého (Zdroj: youtube/afp)

DEBRECÍN - Vo väznici v Debrecíne na východe Maďarska sa väzni stali učiteľmi. Niekoľko hodín týždenne majú na povel Sergeyho, Cukiho, Scottie, Kicsi a Dagiho, skupinu opustených psov, ktorých učia zmysel pre disciplínu a poslušnosťi. Mladé zakaukazské pastierske psy, ktoré vstupujú každý týždeň do väzenia, sa tak učia počúvať a zvládať agresivitu spoločne s väzňami, ktorí ich majú na starosti.

"Pomáhajú si navzájom v tom, aby vykročili správnym smerom. Ich osudy majú veľa spoločného," hovorí Anna Maria Nagyová, učiteľka v psej škole, ktorá sa podieľa na programe postupného zaraďovania väzňov do spoločnosti. Zahájený bol v roku 2014. Väzni majú sedem týždňov na to, aby psov, ktorí sa obzvlášť búria proti autorite, aby si nechali nasadiť náhubok a prestali sa medzi sebou biť. 

Vo väznici blízko Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/afp)

Psy boli objavené v novembri v neďalekom lese. Nebolo vôbec jednoduché sa k nim priblížiť. Výcvik je poňatý podľa takzvanej zrkadlovej metódy, kedy zviera napodobňuje správanie svojho pána. To núti väzňov, aby sa sami správali dobre. Keď si jeden z dobrovoľníkov nasadí masku vlka, aby tak psy uviedol do situácie hroziaceho konfliktu, snaží sa väzeň László upokojiť búriaceho sa štvornohého tvora. "Výcvik je zázračným prínosom pre človeka i pre zviera," vysvetľuje ďalší väzeň Roland a hladká Cukiho, ktorému práve nasadil náhubok. 

Vo väznici blízko Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/afp)

V debrecínskej väznici je tristo chovancov, väčšinou v preventívnej väzbe. "Každý väzeň, ktorý pracuje so zvieratami, sa zároveň učí vzťahom dôvery s ľuďmi aj ostatnými väzňami. V konečnom dôsledku mu to pomáha začleniť sa znovu do spoločnosti a zas si vytvoriť rodinné zázemie a sociálne väzby," hovorí riaditeľ väznice Sándor Péter Pancsusák. 

Vo väznici blízko Slovenska
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/afp)

Do programu, ktorý sa osvedčil aj v USA, je zaradených viac ako tridsať väzňov. Žiadny z nich sa potom už nepodieľal na žiadnej konfliktnej situácii, uisťujú zamestnanci zariadenia. Po siedmich týždňoch výcviku získavajú psy osvedčenie, že sú vhodné na adopciu. Dvanásť z 31 psov už našlo svoju rodinu. Psa si odviedol domov po svojom prepustení na slobodu aj jeden z väzňov, uviedla Vanda Olga Torová, ktorá projekt vymyslela a zapojila do neho debrecínsky psí útulok. Ten je tiež akýmsi väzením - takmer dvesto psov a mačiek, ktorých ich majitelia opustili alebo s nimi zle zaobchádzali, tu trávi celé dni v kotercoch s mrežami. V priemere tam bývajú tri až štyri roky. "A keď nejde o pekné a milé zvieratá, môžu tu byť aj šesť či sedem rokov, než si ich niekto vezme. Vo väznici sa im aspoň niekto venuje," dodala Torová. 

Viac o téme: PsyVäznicaDebrecín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu