Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Česku zavádzajú tak trochu perverznú atrakciu: Pozrite, čo chcú spraviť z bezdomovcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Na prvé počutie to môže znieť perverzne, myslí si aj samotný autor nezvyčajného projektu, ktorý ma odštartovať v uliciach Prahy v polovici tohto roka. Navzájom by si ale mohli pomôcť turisti aj ľudia bez domova.

Autorom zaujímavého projektu WiFi 4 Life, ktorý má poskytnúť odrazový mostík ľuďom bez domova, je 26-ročný Luboš Boleček. Ako sa zdôveril v magazíne Plus Českému rozhlasu, myšlienka mu napadla počas štúdia v Kanade. Keď sa prechádzal ulicami, nemal pri sebe mobilné pripojenie a stratil sa v labyrinte medzi domami. Do rany mu však prišiel bezdomovec a povedal si, že keby sa nedajbože ocitol na ulici, mohol by to byť pre neho dobrý podnikateľský štart. Prečo?

Adam stretol na stanici bezdomovca: Dokonale ho zaskočil a v Slovákoch prebudil srdce

Pretože aj keď to znie bizarne, bezdomovci by mohli mať pri sebe vreckové WiFi hotspoty, vďaka ktorým sa budú môcť okoloidúci pripojiť k sieti. „Bezdomovci dostanú jedlo na celý deň, ošatenie aj vreckové,“ hovorí autor projektu, ktorý momentálne čaká na finančnú injekciu. Na rozbehnutie projektu bude treba zohnať 150-tisíc korún českých (5 550 eur).

V Česku zavádzajú tak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Do projektu by sa malo na začiatku zapojiť 6 až 12 ľudí bez domova, ktorí sa budú pohybovať v centre Prahy s tričkami s logom WiFi. „Chodiace WiFi hotspoty“ bude zároveň možné vyhľadať pomocou mobilného telefónu. Ako zdôraznil Boleček, WiFi zamestnancov by chceli v rámci projektu fluktuovať, keď sa im podarí opäť sa zapojiť do života a získať pracovné návyky. Bude to prvý krôčik k ďalšiemu, stabilnejšiemu zamestnaniu. Boleček súčasne dodal, že s podobným projektom už dávnejšie prišiel americký festival, ktorý na štyri dni úspešne zapojil ľudí bez domov do siete. Preto nápadu veštia sľubnú budúcnosť.

Viac o téme: BezdomovecPrahaWIFI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu