Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Martina (17) už poznajú po celom svete: Talent preslávený mapou internetu však dokáže viac!

Martinove mapy sú skutočne detailné. Zobraziť galériu (6)
Martinove mapy sú skutočne detailné. (Zdroj: Martin Vargic)

BRATISLAVA - Martin Vargic má len 17, no už o ňom písali takmer všetky prestížne svetové denníky. Talentovaný študent z Bratislavy objavil záľubu vo vytváraní naozaj komplikovaných a informačne nasýtených máp a grafík. Teraz má však vo svojom portfóliu novinku. Exkluzívne pre Topky odhalil, koľko mu takéto projekty zaberú času aj to, na čo je najviac pyšný.

Martin sa tak ako väčšina mladých ľudí začal temuto originálnemu nápadu venovať zo záujmu: "Mapy a infografiky robím už niekoľko rokov, spočiatku to bolo len moje hobby, ale momentálne študujem a predajom výtlačkov si privyrábam."

Martinove mapy sú skutočne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martin Vargic)

Keď sa laik pozrie na tú zložitú historicky vyzerajúcu mapu, okamžite mu napadne, ako dlho asi to trvá, kým niečo podobné vytvorí. "Nakresliť väčšinu jednoduchších infografík, vizualizácií a máp, napríklad Sun Replaced with Other Stars, normálne trvá necelé 1 až 2 dni, nakreslenie väčších máp - Mapa Stereotypov, Mapa Internetu, to trvalo cca 2 až 3 týždne," prekvapuje Martin odpoveďou.

Martinove mapy sú skutočne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martin Vargic)

"Pri tvorbe väčšiny máp trávim často viac ako polovicu celého času zisťovaním a overovaním faktov. O väčšine odborov mám aspoň základný ucelený prehľad, ale niekedy musím okrem textových zdrojov konzultovať aj s odborníkmi, napríklad pri mape zmeny klímy a mape doby ľadovej," vysvetľuje slovenský talent svoje postupy.

Mapa stereotypov
Zobraziť galériu (6)
Mapa stereotypov  (Zdroj: Martin Vargic)

Mapa doby ľadovej
Zobraziť galériu (6)
Mapa doby ľadovej  (Zdroj: Martin Vargic)

Je až ohromujúce, kto všetko už o Martinovom nadaní písal. Okrem Business Insider, The Indipendent, The Daily Mail, The Huffington Post či New York Daily News sa dostal aj na internetové vydanie denníka The Washington Post. "Za najväčší úspech v tejto oblasti pokladám Mapu Internetu, ktorá sa vo februári 2014 stala virálnou internetovou senzáciou," dodáva Martin. Niet sa čo diviť, je to skvost!

Martinove mapy sú skutočne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Martin Vargic)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu