Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čo nás čaká v roku 2013: Prehľad NAJ udalostí "zajtrajška"!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA, Topky.sk)

BRATISLAVA - Ani v roku 2013 nás neobídu zaujímavé kultúrne, športové či spoločenské podujatia, zmeny vlád aj osôb na čele krajín, technologické novinky a ojedinelé vesmírne udalosti. My vám teraz ponúkame ich prehľad.

JANUÁR

Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky uplynie okrúhlych 20 rokov.

Polročného rotujúceho predsedníctva EÚ sa chopí Írsko. Na Slovensko táto "povinnosť" čaká až v júli 2016.

Košice sa spolu s Marseille stanú Európskym hlavným mestom kultúry.

O veľkých zmenách v ČR sa rozhodne 11. a 12. januára. Vtedy tam prebehne prvé kolo priamej voľby prezidenta. Pokiaľ nebude v prvom kole nikto zvolený, o 14 dní čaká Čechov druhé kolo.

Rakúsko v referende rozhodne o povinnej brannej povinnosti. To je už jednou z mála európskych krajín, kde sa ešte stále musí absolvovať "vojenčina". Tá podľa súčasného zákona čaká na mužov do 35 rokov v dĺžke šesť mesiacov.

Vedeli ste, že londýnske metro funguje už 150 rokov? Ak aj nie, aj tak sa môžete zúčastniť britských osláv. Metro má v súčasnosti 11 liniek, 270 staníc a vyše 402 kilometrov. Počas jedného dňa prepraví 3,4 milióna cestujúcich.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V Amsterdame budú smieť nakupovať drogy len tí, ktorí bývajú v Holandsku. V Rusku začne platiť zákaz nočného predaja piva.

Kanadská technologická spoločnosť Research In Motion (RIM) predstaví dlho očakávané telefóny s novým operačným systém BlackBerry 10.

FEBRUÁR

Všetci priaznivci Super Bowlu sa už tešia, ako sa 3. februára nahrnú na zápasy do New Orleanse. V prípade, že nebudú mať toľko šťastia, peňazí či chuti, ešte stále je tu televízia.

Február je už tradične mesiacom odovzdávania filmových Oscarov. Ceny rozdajú v nedeľu 24. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Režisérom priameho prenosu bude po tretí raz za sebou Don Mischer. Ceremoniál naživo odvysiela 225 krajinách sveta a moderovať ho má herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane.

Počas oscarovej noci dominovali
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA,)

Asteroid s priemerom od 40 do 90 metrov preletí blízko Zeme. Objavili ho minulý rok astronómovia z observatória La Sagra v španielskej provincii Granada a dostal názov "2012 D-A14".

MAREC

Václav Klaus sa 7. marca rozlúči s prezidentským kreslom. Práve vtedy totiž skončí jeho druhé volebné obdobie.

Posledný marcový deň je zároveň posledným dňom (13 Ahau) mayského kalendára Tzolkin. Tento dátum považujú niektorí za významnejší než 21. december 2012 (4 Ahau), keďže oba kalendárne cykly budú kompletné. Je preto veľmi pravdepodobné, že sa opäť nájde množstvo samozvaných veštcov, ktorí začnú ľudstvo strašiť koncom sveta.

Na Falklandských ostrovoch uskutoční miestna vláda referendum o zotrvaní v rámci britského územia. Plebiscit o "politickom statuse" má ukončiť pretrvávajúci spor s Argentínou ohľadom suverenity tohto územia.

Novozélandský súd bude pojednávať o vydaní zakladateľa serveru Megaupload Kima Dotcoma do USA, kde mu hrozí 20 rokov väzenia za porušovanie autorských práv.

APRÍL

Parlamentné voľby v Taliansku sa uskutočnia v marci alebo apríli 2013, presný dátum však ešte nestanovili.

Čaká nás čiastočné zatmenie Mesiaca.

Nový Zéland má dokončiť stiahnutie svojich jednotiek z Afganistanu.

MÁJ

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa budú konať v dňoch 3. až 19. mája 2013 vo Švédsku a Fínsku. Pôvodne sa mal turnaj hrať len vo Švédsku, no napokon sa obe krajiny dohodli na spolupráci, ktorú v máji 2009 odsúhlasila aj IIHF. Slovensko odohrá svoj prvý zápas už 3. mája v Helsinkách a hráči si svoje sily zmerajú s Francúzmi. Po striebornej medaile z vlaňajších majstrovstiev budú mať ťažkú úlohu obhájiť taký skvelý výsledok.

Hokejisti na Námestí SNP
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Martin Olexy, Mowsnet)

Austrália a Tichomorie si vychutnajú prstencové zatmenie Slnka.

V Londýne začne súdne vyšetrovanie prípadu bývalého agenta ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka, ktorý bol otrávený v novembri 2006 v Londýne izotopom polónia.

JÚN

Uplynie 20 rokov od svetovej premiéry Spielbergovho trháku Jurský park. Mnohí z nás si na tomto príklade uvedomia, ako ten čas neúprosne letí.

Na námornej akadémii v Marylande sa uskutoční medzinárodná vedecká konferencia na počesť oslavy dvestoročného mieru medzi USA, Kanadou a Veľkou Britániou od vojny v roku 1812.

Štart Tour de France 2013 je potvrdený na ostrove Korzika v meste Porto-Vecchio, pričom tento ostrov bude hosťovať prvé tri etapy. Korzika je v súčasnosti jediným Metropolitným departementom, kde Tour de France ešte nikdy neprebiehala a organizátori túto premiéru spojili so 100. ročníkom prestížnej cyklistickej súťaže.

Peter Sagan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

JÚL

Polročného predsedníctva Rady Európskej únie sa ujme Litva.

Veľký deň pre Chorvátsko. Prvého júna by malo vstúpiť do EÚ a stať sa tak jeho 28. krajinou. O členstvo v EÚ požiadal Záhreb v roku 2003 a rok nato získalo štatút kandidátskej krajiny. Prístupový proces skomplikovali hraničné spory Chorvátska so Slovinskom, ako aj otázka spolupráce s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu. Európsky parlament definitívne odsúhlasil prijatie Chorvátska do únie 1. decembra tohto roku.

V španielskej Pamplone sa začnú tradičné behy s býkmi, ktoré budú trvať do 14. júla.

AUGUST

V ruskej Moskve sa budú od 10. do 18. augusta 2013 konať 14. Majstrovstvá sveta v atletike.

Začne súdne pojednávanie s radikálnym islamským duchovným abú Hamzou Masrím, ktorý je obvinený z podpory teroristickej siete al-Kájda. Hrozí mu až doživotné väzenie.

SEPTEMBER

Blíži sa vyhlásenie usporiadateľa Letných olympijských hier v roku 2020. Medzinárodný olympijský výbor na zasadaní v argentínskom Buenos Aires vyberie hostiteľa z týchto miest: Baku (Azerbajdžan), Madrid (Španielsko), Tokio (Japonsko), Istanbul (Turecko), Dauhá (Katar).

September si viaceré európske krajiny vybrali za obdobie parlamentných volieb. Tie prebehnú v Rakúsku a Nórsku. Nemecko sa ešte rozhoduje medzi septembrom a októbrom. V každom prípade na čele vlády chce opäť stáť Angela Merkelová.

Angela Merkelová a David
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Planétka 2005 TK50 sa priblíži k Zemi na vzdialenosť 28,7 milióna km. Ide o planétku patriacu do Apollonovej skupiny a spadá súčasne medzi objekty pravidelne sa približujúce k Zemi. Je tiež zaradená medzi potenciálne nebezpečné vesmírne telesá.

OKTÓBER

Švédsky fyzik, vynálezca a filantrop Alfréd Nobel vo svojom závete odkázal 9,2 milióna dolárov na založenie ceny pre tých, ktorí svojím dielom v oblasti fyziky, chémie, medicíny, literatúry a v úsilí o zachovanie mieru najviac prospeli ľudstvu. V roku 1968 pribudla k uvedeným cenám ešte jedna, za ekonómiu. Nobelovu cenu môžu v každej kategórií dostať maximálne traja kandidáti. Udeľuje sa každý rok v deň výročia jeho úmrtia.

Plánované otvorenie berlínskeho letiska Willyho Brandta.

NOVEMBER

Indický premiér Manmohan Singh oznámil, že jeho krajina uskutoční misu na planétu Mars v roku 2013. Jej cieľom bude "zbieranie dôležitých vedeckých informácií" o červenej planéte. Úlohou sondy bez ľudskej posádky bude hľadať dôkazy života, ako aj skúmať vlastnosti marťanskej atmosféry a povrchu. Sonda, ktorú vynesie do vesmíru raketa indickej výroby, by mala odštartovať v novembri 2013 a očakáva sa, že na obežnú dráhu doletí za 11 mesiacov.

Na obyvateľov východného pobrežia Atlantiku a strednej a východnej Afriky čaká vesmírne divadlo v podobe čiastočného zatmenia Slnka.

DECEMBER

Premiéru by mal mať nový akčný dokument s názvom Putovanie s dinosaurami. Ide o šesťdielny pseudo-dokumentárny cyklus o živote dinosaurov v koprodukcii BBC. Za pomoci skvelých počítačových efektov tu animátori vytvorili svet druhohorných plazov v interakcii s reálnym prostredím.

Dvojica ruských astronómov objavila v septembri kométu, ktorá je tak jasná, že by ju na konci budúceho roka mohli ľudia vidieť aj za denného svetla voľným okom. Na nočnej oblohe by potom podľa vedcov kométa pomenovaná C/2012 S1 mala žiariť oveľa jasnejšie ako Mesiac v splne. Ak sa ich predpoveď naplní, pôjde podľa serveru astronomynow.com o jednu z najpamätihodnejších komét histórie.

Čo nás čaká v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: spaceweather.com)

Do konca roku 2013 by mala byť dokončená najdrahšia stavba sveta 1 World Trade Center. Veža slobody je mrakodrap, ktorého stavba prebieha neďaleko miesta zničených "newyorských dvojičiek", Svetového obchodného centra. Navrhol ju architekt David Childs zo spoločnosti Skidmore, Owings & Merrill a stáť by mala okolo 4 miliárd dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu