Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vyšla kniha veselých spomienok na socializmus a ‘mocného boľševika’

Kniha Vždy pripravený Zobraziť galériu (3)
Kniha Vždy pripravený (Zdroj: PR)

MARTIN, 09.11.2016 - Pod názvom Vždy pripravený! a s podtitulom Socializmus, heavy metal a čučo vyšla dnes vo vydavateľstve Hladohlas kniha spisovateľa Pavla Hiraxa Baričáka. Je to v poradí už 24-tý titul, ktorý napísal. Spomienky na jeho detstvo a dospievanie pred rokom 1989 sú ladené humorne a s nadhľadom. Kniha prináša netradičný pohľad na totalitný režim v konfrontácii so súčasnosťou. Autor odhalil aj viaceré doteraz neznáme udalosti zo svojho muzikantského života.

Pavel Hirax Baričák sa narodil a prvé roky prežil v Ostrave. Banícke a priemyselné mesto malo ako jedno z mála vo vtedajšom socialistickom Československu električku. Spájala metropolu severnej Moravy so susednými Vítkovicami. „Jedného dňa nás mama poslala k holičovi. Bratovi dala peniaze a sami dvaja sme sa vydali na cestu. Električkou do Vítkovíc. Mal som vtedy päť rokov,“ spomína v jednej z kapitol autor. „Viete si niečo také predstaviť dnes?“ pýta sa Hirax a dodáva: „Ale neľakajte sa. Bola to len jedna zastávka. Vtedy bola taká doba, niekedy nebolo času viesť deti za ručičky.“

            Pri tejto historke mu podľa jeho slov zvyknú ľudia oponovať, že vtedy bolo na cestách menej áut a pohyb po uliciach bol preto bezpečnejší. „V Ostrave ako veľkomeste bolo áut aj na tú dobu veľa. Priechody pre chodcov, semafóry, zábradlia či ochranné siete neboli na takej úrovni ako dnes. Navyše, mesto bolo rozkopané na každom kroku,“ opisuje svoje rané zážitky autor knihy Vždy pripravený!

            „Mám však pocit, že napriek týmto nástrahám bol svet ľudskejší. Vtedy sa o ľud staral ‘mocný boľševik’, čím prevzal za človeka časť zodpovednosti. V demokracii sa musí každý ometať sám za seba. Nekomunikujeme, pomáhame si menej, nevieme o pomoc požiadať, dokonca pomoc od iných sami odmietame. Sme si cudzejší,“ porovnáva autor dávnu minulosť s prítomnosťou.

            „Dnes mladí nevedia zabiť klinec do laty. Veľa času venujú sedeniu pri počítači či ťukaniu do mobilu a netušia, na čo je hokejka. My, dospelí, začíname kĺzať po povrchu, čítame iba nadpisy na internete. Hlbšie súvislosti nás míňajú a niet v nás sily po niečom pátrať a hľadať pravdu. Stávajú sa z nás nepremýšľajúce a spiace ovce, ktorých mláďatá sú naplnené apatiou, pocitom márnosti a neúctou. Keď sa stratí úcta k rodičovi, nebude ani k učiteľovi,“ sumarizuje Hirax vo svojej novej knihe.  

            Kým jej jedna časť sa venuje detstvu, ďalšia pestrofarebne opisuje tínedžerské zážitky autora. „Ako stredoškolák som už naplno vnímal dvojtvárnosť a absurdnosť doby,“ sumarizuje svoje pocity. „Príkazy a zákazy mocných, častokrát nezmyselné, s cieľom zakonzervovať to, čo sa prirodzene vyvíjalo. Moja generácia si na prahu dospelosti hľadala svoj kúsok slobody prostredníctvom rockovej hudby. Bez následkov to neostalo,“ hovorí Hirax. Aj o opletačkách s komunistickou tajnou políciou, dlhých vlasoch, hudobných albumoch zo zakázanej burzy, založení prvej tínedžerskej kapely je nová kniha veselých spomienok na vážny socializmus s názvom Vždy pripravený!

            Ďalší edičný počin z  vydavateľstva Hladohlas s podtitulom Socializmus, heavy metal a čučo vyšiel práve dnes a jeho verejné uvedenie do života sa uskutoční 24. novembra v Martine v kine Moskva. „Určite príďte, prichystal som niekoľko prekvapení. Počas večera si budú môcť diváci na chvíľu siahnuť na atmosféru doby spred roka 1989,“ uviedol spisovateľ Pavel Hirax Baričák.

Pavel Hirax Baričák (*1971) je slovenský spisovateľ, vydavateľ, cestovateľ, hudobník a propagátor zdravého životného štýlu. Je autorom 24 kníh. Je medzi nimi osem románov, šesť zbierok básní a séria cestopisných kníh. V beletrii debutoval románom Raz aj v pekle vyjde slnko (2007). Ako poet sa uviedol zbierkou More srdca (2009). Je autorom série kníh motivačnej literatúry Šlabikár šťastia. Z prvých troch titulov sa od roku 2012 predalo viac ako 200-tisíc výtlačkov. Jeho diela sú prekladané do češtiny a angličtiny. 

            Bol spoluzakladateľom martinskej kultovej heavy metalovej formácie Editor, v ktorej pôsobil v rokoch 1988 - 2011. Od roku 1994 súbežne účinkoval aj v skupine Lunatic Gods, ktorú založil, rovnako ako popovú formáciu Nothing. V súčasnosti vedie pagan metalovú skupinu Ramchat, s ktorou nahral tri albumy. Je ženatý, má dve deti. Žije v Martine.

S bratom Miňom pri otcovom vtedy megamodernom aute značky Škoda 105L
Zobraziť galériu (3)
S bratom Miňom pri otcovom vtedy megamodernom aute značky Škoda 105L  (Zdroj: Zdroj foto: Milan Baričák)

Vstupenky na Veľký MARTINSKÝ krst knihy Vždy pripravený! TU >>

Viac o téme: Kniha Vždy pripravený
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu