Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

TIP PRE VAŠE DETI: Kniha plná obrázkov, s ktorou angličtina bude naozajstnou zábavou!

Kniha Detský obrázkový slovník Zobraziť galériu (4)
Kniha Detský obrázkový slovník (Zdroj: PR, Ipark)

Aj vaše ratolesti majú hlavu v smútku, keď pri učení prichádza na rad angličtina? Nezúfajte a pomôžte im ju hravo zvládnuť s knižkou Oxford - Detský obrázkový slovník. Pri prezeraní obrázkov si vďaka popisom osvoja slová z rozličných oblastí života a v praxi si na ne dokážu veľmi rýchlo spomenúť. Rozšíria tak svoju slovnú zásobu a prehĺbia si vedomosti.

V knihe Oxford - Detský obrázkový slovník nájdete viac ako tisíc anglických a slovenských slov, ku každému slovu obrázok, slová z mnohých oblastí života od ľudí cez športy, kratochvíle, živočíchy a životné prostredie až po vesmír.


Ukážka z knihy Oxford - Detský obrázkový slovník:

Väčšina slov v tejto knihe sú podstatné mená, objavíš však aj prídavné mená a slovesá. Podstatné mená pomenúvajú veci, ľudí či miesta. Patria medzi ne napríklad spoon (lyžica), father (otec) či boot (čižma). Slovesá vyjadrujú činnosť, teda to, čo robíš. Zaraďujú sa medzi ne napríklad hit (udrieť), throw (hodiť) či skate (korčuľovať sa).

Prídavné mená, napríklad big (veľký), good (dobrý) či cold (studený), bližšie určujú podstatné mená. Keď sa podstatné meno týka dvoch a viacerých vecí, hovoríme, že je v množnom čísle. V angličtine sa množné číslo tvorí pridaním koncovky -s alebo -es.  Koncovka -s sa pridáva vo väčšine prípadov (father - fathers, mountain - mountains), koncovka -es napríklad po spoluhláskach s, ss, sh, ch, x (loss - losses, bush - bushes). Po samohláske y nasleduje koncovka -s, no y sa mení na ie (century - centuries, cherry - cherries). Po samohláske o nasleduje -es alebo -s (potato - potatoes, piano - pianos). Existujú aj nepravidelné spôsoby tvorenia množného čísla (child - children, half - halves), prípadne sa množné číslo preberá z jazky, z ktorého dané slovo prešlo do angličtiny (bacterium - bacteria, analysis - analyses). Niektoré podstatné mená majú jednotné aj množné číslo rovnaké (aircraft - aircraft, means - means).

Anglické členy

Jednou z odlišností medzi angličtinou a slovenčinou je používanie členov. Rozlišujeme určitý člen (the) a neurčitý člen (a, an), prípadne takzvaný nulový člen (ak pred podstatným menom nepoužíjeme nijaký člen).

Určitý člen sa používa pri veciach, o ktorých sme sa už zmienili. Možno ho preložiť ako ten, ťá či to (the dictionary you are reading - ten slovník, ktorý práve čítaš)....

Knihu Oxford - Detský obrázkový slovník si môžete zakúpiť až so zľavou 20 % len v internetovom obchode iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma.

Viac o téme: Kniha Detský obrázkový slovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu