Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zmŕtvychvstanie: Revenant - Tŕnistá cesta od knihy k filmu

Obal knihy Zmŕtvychvstanie: Revenant Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Zmŕtvychvstanie: Revenant

Nadšenci oskarového fimu Revenant: Zmŕtvychvstanie sa môžu tešiť. Do slovenských kníhkupectiev prichádza knižná predloha tohto strhujúceho filmu z pera tajuplného Michaela Punkeho.

Skutočný príbeh o lovcovi kožušín, Hughovi Glassovi, je taký silný a neuveriteľný, že už takmer 200 rokov vyráža dych každému, kto sa s ním stretne. Dej sa odohráva v roku 1823, kedy sa Hugh Glass zúčastnil spolu s lovcami kožušín výpravy v neprebádaných Skalnatých horách. Uprostred hlbokých lesov vzdorovali náročným podmienkam, ako aj útokom miestnych Indiánov. Keď odvážneho Hugha napadol obrovský grizly, podarilo sa mu ho zabiť, utrpel však vážne zranenia, ktoré mu zabránili pokračovať v ceste so zvyškom výpravy. Hugh bol vydaný na milosť a nemilosť zapredancovi Johnovi Fitzgeraldovi, ktorý sa mal oňho podľa dohody – spolu s najmladším členom výpravy – postarať. Namiesto toho Hugha Glassa zradil, čím ho odsúdil na osamelý boj o prežitie. Práve vďaka tomu sa však Hugh Glass nakoniec zapísal do histórie ako symbol nezlomnosti ľudského ducha, ktorého nezastaví ani drsná, nepriateľská krajina, vážne zranenia, krutá zrada, brutálna zima či strety s bojovými kmeňmi.

Netreba sa preto čudovať, že takýto silný, autentický príbeh zaujal aj amerického spisovateľa, Michaela Punkeho, ktorý sa ho už nedokázal vzdať a podujal sa na náročnú úlohu – rozhodol sa zachytiť ho v strhujúcej knižnej podobe. Urobil tak s citom a jemu vlastným zmyslom pre detail. Počas práce na knihe strávil mnoho hodín v archívoch, kde hľadal čo možno najpodrobnejšie záznamy o príbehu z dávnej minulosti. Čoskoro sa práca na knihe stala pre Punkeho takou vášňou, že bol ochotný vstávať každý deň o piatej ráno a predtým, ako sa pustil do plnenia svojich povinností, tri hodiny strávil prácou na rukopise. Dokončil ho o štyri roky neskôr. Dnes sa kritici zhodujú, že odviedol fantastickú prácu, no napriek tomu hrozilo, že kniha Zmŕtvychvstanie: Revenant zostane nepovšimnutá. Zasiahla však náhoda... Kniha sa dostala do rúk svetoznámeho režiséra, Alejandra Gonzalez Iňarritu, ktorý okamžite rozpoznal jej potenciál a rozhodol sa, že ju použije ako predlohu pre rovnomenný celovečerný film, do ktorého obsadil v hlavnej úlohe dnes už oskarového Leonarda DiCapria.

Kniha Zmŕtvychvstanie: Revenant sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>      

Keď sa o tom Micheal Punke dozvedel, bol nadšením celý bez seba. Zo dňa na deň sa stal románopiscom svetového formátu. Okamžite sa naňho vrhli novinári aj fanúšikovia a všetci chceli vedieť čo najviac o tom, ako táto kniha vznikala. Z Michaela Punkeho sa však v tej chvíli vykľul najtajuplnejší autor dnešných čias. Ako obchodný zástupca a veľvyslanec USA v rámci Svetovej obchodnej organizácie v Ženeve má totiž zakázané hovoriť s reportérmi, dokonca nesmie ani podpisovať knihy svojim fanúšikom. A tak jediné informácie, ktoré sa o tejto knihe dozviete, pochádzajú od jeho rodiny, priateľov alebo agenta. 

 

Viac o téme: Kniha Zmŕtvychvstanie: Revenant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu