Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Život s jedinou možnosťou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: PR)

Vydavateľstvo Ikar prináša slovenskému čitateľovi román víťaza Pulitzerovej ceny 2015, ktorý má bezmála 600 strán a autor na ňom pracoval 10 rokov. Sústreďuje sa na obdobie druhej svetovej vojny, no rozprávanie siaha aj pred jej vypuknutie a zároveň v niekoľkých momentoch zachytáva čas po jej skončení.

Americký spisovateľ Anthony Doerr zvolil pri tejto rozsiahlej látke označenie kapitol podľa dátumov, čo je výborné kvôli prehľadnosti, navyše to čitateľovi pomáha uvedo­movať si udalosti od ich motivácie cez uskutočnenie až po dôsledky. Aby sa však chronológia nestala monotónna a aby sa nestratilo na­pätie, niektoré kapitoly časovo poprehadzoval. Ak k tomu prirátame dynamické stručné podkapitoly, vynára sa premyslená a pritom jedno­duchá a účinná literárna stavba, ktorá umožňuje dosiahnuť u čitateľa pozitívnu spätnú väzbu už po prvých riadkoch.

Táto kompozičná stavba je však len predpokladom, skutočná esencia knihy prichádza až s jej obsahom. Sledujeme osudy dvoch detí: slepej Marie-Laure a Wernera. Majú spoločný problém, a tým je vojna, kto­rá ich donúti preskočiť mladosť a predčasne dospievať. Okrem tohto spoločného bodu majú všetko ostatné rozdielne a vzhľadom na vojnu je asi najpodstatnejším rozdielom už to, že sú: ona je Francúzka a on Nemec. Ocitajú sa na opačných stranách vtedajšieho globálneho kon­fliktu, ktorému vlastne nerozumejú, no jeho chápadlá pomerne rýchlo a nekompromisne narušia ich obyčajné životy.

A práve túto autorskú voľbu nevinných ľudí za hlavných protagonistov považujem za výpo­vedne a esteticky kľúčovú. Ani jeden z nich totiž nie je v pravom zmysle slova bojovník a tobôž hrdina. Ich subtílny citlivý svet je na kilometre vzdialený od frontových línií a hrdinských činov. Doerr sa dokázal pozrieť na vojnu inak a v texte sa nedočkáte epických bojových scén a nahustených výjavov s dokaličenými telami – vojna je napriek tomu všade citeľná, jej hrôza je tu akási prefíkaná, pramení v nezadržateľ­nosti jej dosahu, práve v tom, že ľudí, o ktorých by ste predpokladali, že ich mala obísť, lebo sú z hľadiska mocností vlastne bezvýznamní, dosadí do stredu. Ktovie, aký by bol život slepej Marie-Laure, milovníčky mäkkýšov, ktorá žije s otcom, pracovníkom prírodovedného múzea v Paríži, a ten jej obetavo vyrába makety blízkych ulíc, aby sa nestratila? Ktovie, ako by dopadol Werner – sirota, nízky bielovlasý chlapec, ktorý mal pracovať v bani, no medzi ostatnými vynikal mimoriadnym talentom na elektrotechniku? Ich život mohol plynúť ako iné obyčajné vody, kdesi až tam k tomu konečnému svetlu, ktoré teraz nevidíme.

Ale všetko bolo inak! Marie-Laure musí s otcom utekať z Paríža čo najďalej od Nemecka na severozápad Francúzska do mesta/ostrova Saint-Malo k príbuzným: k prastrýkovi. Werner v súhre pre neho prajných okolností nastupuje na prestížnu nacistickú školu a neskôr ako radista odhaľuje hniezda ilegálneho rádiového vysielania. Ani jeden z nich priamo nebo­juje, Werner síce odhaľuje nepriateľov ríše, ale likvidujú ich iní vojaci a Marie-Laure by takisto nebojovala, ale u príbuzných v Saint-Malo sa zapojí svojou troškou a pašuje cez Nemcami obsadené mesto správy, ktoré tajne odvysiela jej prastrýko. Otca jej zatknú, situácia sa vyhro­cuje a k Saint-Malo sa blíži Werner, lebo má odhaliť ilegálne vysielanie – dve paralelné línie deja by sa mali preťať! V ich spodných častiach sa ako bahno prevaľuje línia rozprávania o nacistickom práporčíkovi, ktorý akoby svojou zhubnou chorobou zosobňoval celú vojnu. S menom, pri vyslovení ktorého vám naskočia zimomriavky: von Rumpel, veľmi túži spoznať Marie-Laure, pretože otec jej pred odvlečením stihol dať jeden muzeálny kúsok opradený zázračnými legendami…

Rozprávanie sa v týchto miestach dotýka konkrétnej historickej udalosti, jednej z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny: vylodenia spo­jeneckých vojsk v Normandii v roku 1944, s prenikaním amerických jednotiek aj do Saint-Malo (odporúčam pozrieť si zopár informácií na webe, čítanie tak bude autentickejšie). Príbeh vrcholí v príkrych, drs­ných scénach, ktorých efekt nie je v samom násilí, ale vo vnútornom prežívaní faktu, že absolútna mašinéria nadiktuje obyčajným ľuďom, či sú na tej alebo onej strane, iba jedinú možnosť: byť obeťou…

Úprimne povedané, príbehy o svetových vojnách ma už po toľkých stvárneniach nudia. No po prečítaní knihy Svetlo, ktoré nevidíme som nebol ani unudený, roztrpčený či depresívny, naopak, kniha má v sebe osobitú presvedčivosť, je v nej čosi duchovné a povznášajúce. Niečo, čo mi v samom jadre pripomenulo Petra a Luciu od Rollanda a ich tragédiu v prvej svetovej vojne. Ani tam totiž na konci nebol žiadny víťaz. Je to veľký príbeh postavený na malých ľuďoch!

Radoslav Matejov

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu