Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

6 DÔVODOV, PREČO KNIHY V 21. STOROČÍ NEVYMRELI, A PREČO BY STE ICH MALI ČÍTAŤ

Napriek technologickému pokroku a milónu nových spôsobov, ako tráviť voľný čas, knihy stále nevymreli a nezdá sa, že by to mali v pláne. Tu je 6 dôvodov, prečo by ste ich mali čítať:

1. Nikto nedá svoje know-how na internet a navyše zadarmo

Je pravda, že veľa autorov má popri písaní kníh aj vlastný blog, stránku, alebo Facebook pre väčšinu z nich to je len nástroj na komunikáciu s fanúšikmi, aby sa v konečnom dôsledku ich ďalšia kniha lepšie predávala. Nikto nedá svoju cennú životnú skúsenosť na internet zadarmo.

V akej forme vyšiel životopis Steva Jobsa alebo Alberta Einsteina?

2. Technická a literárna úroveň

Keď píšem o knihách, nemyslím tým nevyhnutne ich tlačenú podobu. Sám čítam aj e-booky. Knihami myslím písané diela, ktorým autori venovali podstanú časť svojho času (rok, dva, nezriedka aj viac), ktoré prešli rukami editora a nakoniec boli vydané vydavateľom.

Výsledkom je celistvé dielo, ktoré prešlo množstvom rúk a nevzniklo za noc na kolene. Technická a literárna úroveň takejto knihy sa nedá porovnať s článkami bežne dostupnými na internete, dokonca ani s článkami toho istého autora. Ak chcete, aby ste intelektuálne a jazykovo rástli, knihy sú tým najlepším a najjednoduchším spôsobom.

3. Staňte sa priateľmi s tými najbrilantnejšími mozgami sveta

“Ste priemerom piatich ľudí, s ktorými sa najviac stretávate, preto nepodceňujte vplyv vašich pesimistických, neambicióznych alebo chaotických priateľov. Ak vás niekto neposúva dopredu, ťahá vás dole.”

– Timothy Ferriss, Štvorhodinový pracovný týždeň

Predstavte si, že by ste sa mohli stretnúť so Stephenom Hawkingom, Arnoldom Schwarzeneggrom alebo Marcom Aureliom. Prevdepodobne väčšine z nás sa to nepodarí, ale vďaka knihám máme jedinečnú možnosť dostať sa k nim tak blízko, ako je len možné. Dokonca v niektorých prípadoch až do ich hlavy, čo je takmer tak dobré, ako si s nimi potriasť ruku na večierku.

Ak by ste si mohli vybrať, koho priemerom by ste sa chceli stať? Vášho nezamestnaného kamaráta zo strednej a hundrajúceho kolegu, ktorý stále odrátava minúty, kým konečne padne? Staňte sa namiesto toho priemerom Benjamina Franklina, Sama Waltona a Nelsona Mandelu.

4. 5000 rokov skúseností

“Čítanie dobrých kníh je ako rozhovory s tými najlepšími ľuďmi z minulých storočí.”

– René Descartes

Knihy sa píšu vyše 5000 rokov a pri ich čítaní si uvedomíte, že ľudstvo sa až tak nezmenilo. Ak hľadáte odpovede na otázky ohľadom podnikania, marketingu, vedy, vzťahov, výchovy či posmrtného života, garantujem vám, že už niekto o tom napísal knihu.

5. Knihy ako investícia

“Dolár čo dolár, nie je lepšia investícia na svete, ako do knihy.”

– Ryan Holiday

Vďaka Googlu a YouTubu sme si zvykli, že všetko je zadarmo a okamžite. Ale veci naozaj hodnotné májú vždy svoju cenu. Či už v podobe peňazí, alebo námahy a času, ktorý im venujeme. Ak chcete pochopiť, ako sa najúspešnejsí emigrant našej doby, Arnold Schwrzenegger, dostal zo zaprášenej posilňovne v Grazi v Rakúsku až na post guvernéra Kalifornie, štátu, ktorý ma 8. najvyššie HDP na celom svete, jediný spôsob je, prečítať si jeho 650 stranovú autobiografiu. A to vám bude chvíľu trvať.

Na druhej strane, neexistuje lepšia investícia, ako sú knihy. Za smiešnu cenu 10 – 30 EUR dostanete know-how, ktoré autor získaval celý život a stálo ho neporovnateľne viac peňazí.

Ak hľadáte tipy na dobré knihy, ktoré sa oplatí prečítať, sledujte recenzie priamo od čitateľov kníhkupectva iPark na Facebooku. Fantastické ceny kníh a osobný odber až v 50 mestách SR zdarma >> Presvedčte sa

Zdroj: muzom.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu