Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Všetko, čo potrebujete vybaviť pri narodení dieťaťa a veľa iného

Obal knihy Praktický sprievodca pre rodičov Zobraziť galériu (2)
Obal knihy Praktický sprievodca pre rodičov (Zdroj: ipark)

Príchod dieťaťa na svet je radostná udalosť, ale v dnešnej dobe so sebou rodičovstvo prináša aj mnoho povinností – či už voči štátu, zamestnávateľovi, dieťaťu a rodičov k sebe navzájom.

Kniha Praktický sprievodca pre rodičov je užitočnou publikáciou, ktorá vám pomôže zorientovať sa v zložitej spleti zákonov, nariadení a povinností a čo je príjemnejšie – aj možností, ako si finančne prilepšiť. Autorka je právnička a matka, sama si uvedomila, aké je niekedy namáhavé vyznať sa vo všetkých paragrafoch, ktoré súvisia so situáciami počas tehotenstva, v čase okolo pôrodu a v prvých rokoch výchovy dieťaťa.

V tejto útlej knižke ich však pre vás zozbierala a podala zrozumiteľným, ľudským jazykom. Zároveň myslela aj na zložitejšie životné situácie, ku ktorým vždy pripája konštruktívne riešenie. Kniha obsahuje aj príklady rôznych dokumentov, s ktorými sa rodičia počas „vybavovačiek“ môžu stretnúť. Systematicky spracovaná publikácia vám nielen pomôže, ale mnohokrát aj uľahčí námahu.

Kniha Praktický sprievodca pre rodičov obsahuje aj praktické prílohy, podľa ktorých každý jednoducho vyplní rôzne tlačivá.

Ukážka:

1. SOM TEHOTNÁ

V prvom rade, samozrejme, gratulujem! Po vlne radosti začne každá nastávajúca mamička uvažovať i nad tým, ako túto novinu oznámiť, komu ju oznámiť, čo všetko to znamená v partnerstve, manželstve, rodine, ale i v práci, prípadne iných oblastiach. Práve na to slúži táto

kapitola.

 

OZNAMUJEM TEHOTENSTVO

Nastávajúci otec a rodina

➣ Samozrejme, v prvom rade obvykle nastávajúca mamička oznámi túto správu partnerovi, manželovi, teda nastávajúcemu otcovi dieťatka a taktiež rodine. Toto je neformálne príjemné oznamovanie.

V zamestnaní

➣ Ak ste zamestnaná, tak je, samozrejme, vhodné oznámiť Vaše tehotenstvo i zamestnávateľovi.

Prečo oznamovať tehotenstvo zamestnávateľovi?

➣ Okrem základnej slušnosti odporúčam toto oznámenie urobiť preto, pretože iba po takomto oznámení budete i z pohľadu zákona pokladaná za tehotnú zamestnankyňu a budú sa na Vás vzťahovať všetky ochranné ustanovenia Zákonníka práce (napr. zákaz výpovede, právo na zdravotné prehliadky súvisiace s tehotenstvom atď.). Tehotnou zamestnankyňou je pre zamestnávateľa totiž iba tá žena, ktorá mu písomne oznámi, že je tehotná a predloží o tom lekárske potvrdenie.

Ústne oznámenie nestačí a nechráni Vás.

Ako to urobiť?

Oznámte zamestnávateľovi písomne nasledovné:

Viac o téme: Kniha Praktický sprievodca pre rodičov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu