Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

LOTROVINY P. V.!

Knižná revue Zobraziť galériu (2)
Knižná revue (Zdroj: Knižná revue)

Zbierka fejtónov Pištu Vandala Lotrove kázne (Limerick) ponúka krátke úsmevné zamyslenia pravidelne uverejňované v periodikách Knižná revue a .týždeň.

Podľa typu a zamerania týchto časopisov sú texty rozčlenené do dvoch častí. Prvá: Na počiatku bola žena, prináša články, v ktorých sa neraz objavuje postava autorovej manželky. Tá sa zároveň stáva prvotným impulzom, na báze ktorého sa zrkadlí vzťah muža a ženy a ich odlišné vnímanie. Rozdiely medzi nimi však Chrappa – Vandal hodnotí s nadhľadom, ľahkosťou a istou dávkou irónie: „Dobrý nápad je nadovšetko. To tvrdí aj moja manželka. Horšie je, keď jej nápady musím realizovať a predstierať, že som chlap na správnom mieste. (...) Nesťažujem sa, lebo viem, že bez žien by sme si to mohli rovno hodiť.“ (Kocúr)

Druhá časť knihy: Knižné revy, sa viac zameriava na udalosti súvisiace s knižnou kultúrou. Autor nás oboznamuje s problematikou vydávania kníh, sebavedomím niektorých literátov či predajom literárnych postáv na zabezpečenie finančných nákladov na vydanie knihy. J

Z pohľadu Pištu Vandala nadobúdajú aj bežné každodenné zážitky celkom nový rozmer. Príbehy autor ozvláštňuje nielen autobiografickými prvkami či názormi svojej manželky, ale aj svojím charakteristickým citlivým, a zavše aj ironickým humorom. Všedná realita tým získava akúsi zvláštnu príchuť dobrodružstva a triviálne veci, ako sú čiapky, pagáče či chrápanie, sa tak stávajú jedinečnými: „Z vlastnej skúsenosti vieme, že chrápu výlučne muži. Ženy nechrápu nikdy, aj keby chrápali. Ženské chrápanie je tabu. Neexistuje, To je ako vidieť Yetiho, alebo príšeru z jazera Lochness.“ (Chrápanie)

Autor sa miestami štylizuje do podoby „draka“ ako zosobnenia sily, bojovnosti, múdrosti a mužnosti, pričom drak sa zámerne spomína v inom kontexte aj v ďalších článkoch a stáva sa tak Chrappovým typickým poznávacím znamením alebo dokonca určitým osobným symbolom, čo je zjavné už z obálky...

Rozsahom neveľké, zato obsažné fejtóny zobrazujú svet vôkol nás, spomienky, príhody minulé i súčasné, zlyhania aj víťazstvá, vykresľujúce charakter a správanie ľudí, ich reakcie na rovnaké udalosti – často diametrálne odlišné, predovšetkým však poukazujú najmä na ľudskosť v nás. Každý z týchto textov zachytáva istý výsek reality, v ktorom sa odráža celok, akési pars pro toto – farebná mozaika života vo svojej plnosti a celistvosti. Život, ktorý vôbec nie je jednoduchý, ale treba ho brať – ako inak než – s humorom.

Martina Grmanová

Posledné číslo Knižnej revue (25/26) v tomto roku vyjde 10. decembra!

Kniha Lotrove kázne sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu