Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo ste (ne)vedeli o tragédii v Hirošime

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, ČTK)

Okolo 7:15 japonský radar odhalil tri americké lietadlá letiace vo veľkej výške na juh. V presvedčení, že ide o prieskumné stroje, bolo varovanie pred leteckým náletom odvolané. O 8:16 nikým nenapadnutý veliteľský bombardér B-29 Enola Gay vypustil na mesto Hirošima "malého chlapca". Prvýkrát počas vojny vybuchla jadrová zbraň.

Ako sa píše v encyklopédii História, rozhodnutie bombardovať Hirošimu a o tri dni neskôr Nagasaki prijal americký prezident Harry Truman. Vojna proti nacistickému Nemecku sa skončila v máji, no Japonsko, spojenec Nemecka, sa odmietlo vzdať. Akákoľvek invázia do Japonska by bola priniesla obrovské straty na životoch vojakov a civilistov, ako aj veľké materiálne škody. Truman sa preto rozhodol použiť atómové bomby, aby donútil Japonsko kapitulovať.

Hirošima bola vybraná za cieľ pre jej priemyselný a vojenský význam. Bomba nad Hirošimou vybuchla vo výške 600 metrov a explózia sa rovnala výbuchu 13 kiloton TNT. Odhaduje sa, že asi 90 000 ľudí zahynulo okamžite, ďalších 50 000 do konca roku. Asi 90 percent hirošimských budov bolo poškodených alebo zničených.

Fyzici, ktorí túto bombu zostrojili, vedeli, že atóm nie je stabilný a nedeliteľný, ale má potenciál uvoľniť obrovské množstvo energie. Roku 1938 nemeckí vedci Otto Hahn a Fritz Strassmann rozštiepili atómy uránu tým, že ich bombardovali neutrónmi. Tento proces, známy ako jadrové štiepenie, sa dal využiť vo vojenstve a vedci vo Veľkej Británii a USA si uvedomili, že Nemecko by ho mohlo využiť na zostrojenie bômb.

2. augusta 1939 Albert Einstein a maďarský fyzik Leó Szilárd napísali prezidentovi Rooseveltovi a vyzvali ho, aby konal. Roosevelt vytvoril Uránový výbor, ktorý mal realizovať výskum. Keď USA v decembri 1941 vstúpili do vojny, členovia projektu "Manhattan" pod vedením Roberta Oppenheimera začali vyvíjať jadrovú bombu.

Z ich práce vzišli tri zbrane: plutóniová bomba, ktorá vybuchla v skúške zvanej "Trinity" v Novom Mexiku v USA, bomba s obohateným uránom (vybuchla nad Hirošimou) a plutóniová bomba (zhodená na Nagasaki).

Dozvedeli ste sa niečo nové? Máte radi históriu? Potom by vo vašej rodinnej knižnici nemala chýbať encyklopédia HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>> Osobný odber po celom Slovensku zdarma.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu