Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo ste (ne)vedeli o Ježišovi a kresťanstve

Ježiš Kristus Zobraziť galériu (4)
Ježiš Kristus (Zdroj: http://hdwall.co/)

Tušili ste, že druhé hlavné monoteistické náboženstvo - kresťanstvo vzišlo z judaizmu? A viete, že nie sú dôkazy, či Ježiš počítal s tým, že založil náboženské hnutie?

Ako informuje encyklopédia História, prví kresťania dali o sebe vedieť až po Ježišovej smrti na kríži. Podľa kresťanskej viery jeho smrť odčinila hriechy ľudstva. Prví kresťania sa stretávali v súkromí a nemali žiadnu oficiálnu dogmu. Formálne miesta uctievania vznikli až po niekoľkých desaťročiach. Nové náboženstvo vydržalo sériu často krvavých prenasledovaní zo strany ortodoxných židov aj zo strany rímskych cisárov, najmä Neróna roku 64 n.l. a Dominácia na konci 1, storočia n.l. Prenasledovanie ho však nezničilo, ale naopak - posilnilo vieru jeho stúpencov.

"Na svete pravdepodobne nejestvuje téma, pri ktorej by sa názory líšili natoľko ako v prípade povahy náboženstva."
James Frazer

Vedeli ste, že...
- Ježiš z Nazaretu podnietil vznik kresťanstva, ktorého názov sa odvodzuje z gréckeho slova christos, čo je synonymum hebrejského mesiáš a znamená "vyvolený".
- Ježiš zrejme sám seba chápal ako sociálneho reformátora, no podľa niektorých Židov pod rímskou okupáciou sa stal poslom, o ktorom sa prorokovalo v židovských posvätných knihách.
- V kresťanských evanjeliách je opísaný ako Boží syn.
- Ježiš sa väčšinu života pohyboval v oblasti Galilejského jazera v sprievode miestnych žiakov a stúpencov.
- Cestou do Jeruzalema, kde bol ukrižovaný, ich počet stúpol a po jeho smrti sa rozšírila povesť o jeho spasiteľstve.

Vedeli ste, čo je Monoteizmus?
Je to náboženská viera Izraelitov, ktorá spočívala v univerzálnom Bohu, jedinečnej nemennej a fyzicky neviditeľnej entite, ktorá silne kontrastovala s polyteizmom susedných kultúr na starovekom blízkom východe. Traduje sa, že toto všemohúce božstvo, ktoré je zároveň kresťanským aj islamským Bohom, ako prvý spoznal Abrahám, jeden z patriarchálnych predkov Izraelitov.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Informácie pochádzajú z encyklopédie HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. Encyklopédia HISTÓRIA je vďaka originálnym, názorným, vizuálne ohromujúcim materiálom a množstvu dôveryhodných informácií unikátnym sprievodcom na ceste k dnešku. Rozhodne by nemala chýbať v žiadnej rodinnej knižnici. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu