Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nesmrteľný román o sexuálnej túžbe k 12-ročnej Lolite

Vladimir Nabokov: Lolita
Vladimir Nabokov: Lolita (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - „Vo vekovom rozmedzí deväť až štrnásť rokov sa nájdu dievčatá, u ktorých istí počarení pútnici svetom rozpoznajú pod ľudským zovňajškom ich pravú podstatu: nymfickú, teda démonickú. Som za to, aby sme tieto vyvolené stvorenia nazývali nymfičky“ . Zvrátená túžba muža po dieťati, ktorá vám aj napriek všetkému bude pripomínať krásnu báseň.

Slávny román Vladimira Nabokova, Lolita, ktorý uzrel svetlo sveta prvýkrát v roku 1955, je medzinárodne uznávaný vďaka svojmu inovatívnemu slohu a kontroverznej téme, ktorú rozoberá. Tento strhujúci príbeh je analýzou mysle hlavného protagonistu prechovávajúceho sexuálnu túžbu k dvanásťročnej Dolores Haze. Ide o dielo, ktoré sa po svojom vydaní stalo klasikou a jedným z najznámejších a najšokujúcejších románov dvadsiateho storočia.

Lolita sa skladá z dvoch častí a 69 kapitol. Rozprávačom príbehu je Humbert Humbert, literárny vedec, ktorého sužuje chorobná túžba po mladých dievčatkách. Humbert sa domnieva, že sa v ňom toto posadnutie zrodilo náhlym úmrtím jeho detskej lásky, Annabel Leighovej. Po neúspešnom manželstve sa Humbert presťahuje do mesta Ramsdale, aby nabral nové inšpirácie na napísanie svojej literárno–teoretickej  práce. Prenajíma si izbu v dome Charlotte Hazeovej a počas jednej z prvých prehliadok domu sa zoznamuje s Charlottinou dcérou, Dolores. Okamžite sa do nej bezhlavo zamiluje. Od tohto momentu existuje iba pre Dolores – Lolitu, dvanásťročné dievča. Humbert sa rozhodne ostať v dome iba preto, aby ostal svojej láske nablízku. Problém nastáva vo chvíli, keď sa do Humberta zamiluje Lolitina matka, Charlotte.
      
Štruktúra príbehu je  postavená na vnútorných monológoch protagonistu románu, čitateľ tak vníma dej výlučne očami Humberta. Vnímame predovšetkým jeho pochody myšlienok. Humbert je pánom našich sŕdc aj očí.

Tento mimoriadne sofistikovaný postup rozprávania ponúka divákovi prienik do duše čohosi, čomu „obyčajný smrteľník  zdravého a priemerného charakteru“ nedokáže porozumieť, ba dovolím si povedať – odmieta akceptovať. Všeobecne však platí – tabu spoločnosť vábi najviac. Tento román rozpráva zvrátene a cynicky zamilovaný človek, ktorého inteligenčný kvocient častokrát naráža na mantinely, ani nie tak spoločenských chápadiel odsúdenia, ako na Lolitinu obľubu v hltaní amerického masového konzumu (ženské časopisy, komiksy, filmy). Pre človeka, literáta francúzskeho pôvodu, akým  Humbert je, to je sprisahanie voči umeniu ako takému. Ide o zaujímavý tragikomický  prístup k životu, ktorý Humbert vo svojej hlave rozoberá pomerne častejšie ako fakt, že je pedofil. Geniálne!

Po neočakávanej/očakávanej smrti Charlotte, matky Lolity, sa Humbert spolu s dievčaťom vydávajú na cestu naprieč Amerikou. Vzniká vzťah nevlastného otca a dcéry, ktorý sa stimuluje a následne kondenzuje do mileneckého pomeru. Ten však nie je druhovo vyvážený, pretože Humbert Lolitu miluje, zatiaľ čo Lolita žije iba zo dňa na deň, naberajúc skúsenosti existencionálneho ako aj sexuálneho charakteru. Tým sa paradoxne od Humberta čoraz viac vzďaľuje, až napokon dospieva. Táto myšlienka predstavuje preňho nočnú moru. Prostredníctvom tejto línie rozumieme Humbertovým obavám. Jeho Lolita dovŕšením určitého veku stratí jemnosť pokožky a chlapčenské boky, ktoré na nej tak veľmi zbožňuje. Už nebude viac dieťaťom. Čitateľa teda o to viac zaujíma osud tohto podivného páriku. Spojenie týchto dvoch postáv v jedno jarmo ponúklo autorovi množstvo zaujímavých situácií, ktoré nevznikali predovšetkým pričinením vonkajších faktorov. Čitateľovi stačí aristokratický Humbert a rozjašená a konzum zbožňujúca Lolita. Samozrejme, kniha ponúka množstvo nečakaných bodov obratu.

Postava Humberta je napísaná s extrémnou precíznosťou. Je čarovná, staromódna a sarkastická, čitateľ si ju aj napriek pedofilným sklonom obľúbi. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Pre prirodzenosť, jedinečnosť a jej hriešnosť. Tým, že je Humbert hriešny, tým, že čosi pred svetom skrýva, čosi pokazené – práve tým si získava čitateľa. Ten sa totiž stotožňuje s postavou, pretože aj on vo svojom srdci nosí čiernu farbu. Každý z nás sa pred týmto svetom ukrýva a hľadá priestor, v ktorom by to všetko mohol dostať von. Pre Humberta sú to tieto zápisky, táto kniha. Je v nej úprimný, zdieľa nám svoj pohľad na svet, na lásku a uštipačne hľadí na ten náš. Postava Humberta pôsobí skutočne, jedinečne a živo. Nabokov vytvoril spleť chorých, úprimných myšlienok a charakter, ktorý čitateľa strhne ako nikto pred tým. Táto kniha je tak veľmi dôveryhodne napísaná, že vám schádza na um iba jedno. Nestalo sa to naozaj?

Explicitnosť obrazov v románe je minimálna. Nejde o porno, ale o erotickú pachuť básnických odleskov. Štylizácia textu je na veľmi vysokej úrovni. Priama reč sa v diele objavuje minimálne. Odpovede jednotlivých postáv sú nám  preto podávané formou Humbertových parafráz, na ktorých je najkrajšie to, že ich môžeme, ale aj nemusíme považovať za skreslené.

Lolita je román, ktorý neumrie. Pokojne môže prejsť aj sto rokov a príbehu to neuškodí. Práve naopak, pomôže. Čím je Lolita staršia, tým viac je jej osud pre túto spoločnosť aktuálnejší. Túto knihu odporúčam nie len prečítať a vrátiť do knižnice. Ja vám odporúčam si ju kúpiť a nikdy nepustiť.

Autor recenzie: Peter Gábor

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu