Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PRÍŤAŽLIVÁ INTIMITA

Peter Holka Zobraziť galériu (2)
Peter Holka (Zdroj: Knižná revue)

Peter Holka (1950) patrí k najúspešnejším slovenským spisovateľom. V jeho najnovšej próze Pokušenie (Ikar 2013) hrá významnú úlohu čas. Päťročný alebo šesťdesiatnik – obe verzie protagonistu sú uhrančivo priťahované krásou ženy a fascinácia jej tajomným svetom je natoľko silná, že autor otvorene priznáva ochotu zavrhnúť všednú racionalitu a inštinktívne nasledovať unikajúci ideál.

 

V tvojom písaní sú trvalo prítomné dve základné línie – návraty do formujúceho detstva a fascinácia fenoménom ženy. Akým spôsobom ich spájaš v Pokušení?

Obe línie sa úplne prirodzene zlievajú v jednu: z tela ženy sme sa narodili všetci, z jej prsníkov sme sali silu i med, v jej náručí sme si hoveli a zhruba polovica populácie si aj hovie takmer celý život. Bez žien, bez ich sily, odhodlania, odvahy, cieľavedomosti, lásky, nehy by sme tu jednoducho neboli. Mne sa ženy páčili od útleho detstva, vždy som ich obdivoval, mal som a mám ich rád. V detstve je celkom prirodzene rozhodujúci vplyv matky, a moja bola nielen vľúdna, láskavá, múdra, citlivá a dobrá, ale aj veľmi pekná, takže som si nevdojak vytvoril predstavu ženského vzoru alebo ideálu na celý život. Neskôr som sa, pravdaže, ocitol aj pod vplyvom či priam „v krážoch“ iných žien, no matkin vplyv je, nazdávam sa, určujúci, lebo pôsobí na potomka po celý život, a trocha iracionálne dodám, že aj po ňom. Tak nejako je to posplietané aj v Pokušení.

Ako vnímaš zvyšujúcu sa mieru otvorenosti pri pertraktovaní intímnych (nielen sexuálnych) tém rozprávačom? Narážam najmä na večný čitateľský sklon dôsledne identifikovať autorovo alter ego so samotným autorom...

Otvorené rozprávanie o ľudskej intimite je príťažlivé pre autora i pre čitateľa, aspoň taká je moja skúsenosť. Vyhľadávam takéto knihy a ich autorov, lebo mi hlbšie rozkrývajú zložitosti človeka a pomáhajú mi pochopiť aj napohľad nepochopiteľné ľudské konanie. No stotožňovať spisovateľa s jeho postavami je detinské, je to smiešna choroba malomeštiaka, ktorý za všetkým hľadá len plytkú realitu, škandál, úbohosť, dehonestáciu a všeličo iné, len nie kreovanú literárnu postavu, umelecký obraz, zovšeobecnenie, odraz skúsenosti, hru atď. Možno je to dôsledok nedostatku vzdelania, zlej výučby literatúry na všetkých stupňoch našich škôl, následok mizernej čitateľskej skúsenosti a z toho plynúce ploché vnímanie beletrie a umenia vôbec. Banálne povedané, je to rovnaké, ako keby sme identifikovali herca s jeho rolami. Akoby Johnny Depp nebol muž žijúci svoj súkromný život, ale stotožnili by sme ho s Jackom Sparrowom z Pirátov z Karibiku. Jozefa Kronera by sme zamenili za prihlúpleho Kuba alebo prešibaného sváka Ragana, Michala Dočolomanského za Jánošíka, prípadne by sme považovali Zdenu Studenkovú za luxusnú prostitútku Renátu z filmu Anděl s ďáblem v těle. Jasnejšie, jednoduchšie a zrozumiteľnejšie to vysvetliť nedokážem.   

Zostávaš verný teórii o interaktivite literatúry a reálneho života. Akí autori a knihy ovplyvňujú životy tvojich postáv v Pokušení?

Ak si dobre spomínam, tak od začiatku až do konca je to Honoré de Balzac a jeho Stratené ilúzie, ďalej viaceré slovenské ľudové rozprávky zo zbierok Pavla Dobšinského a Rudolf Jašík.

Prvá a druhá časť knihy kontrastujú a zároveň sú komplementárne. Ako vznikol nápad s názvami v podobe diagnóz?

Nejako som tie dve časti od seba oddeliť musel, aby čitateľ strávil ten päťdesiatpäťročný krok či skok v čase, ktorý vznikne medzi trinástou a štrnástou kapitolou a oddeľuje od seba päťročného chlapca a šesťdesiatročného muža. Napísať iba „prvá časť“ a „druhá časť“ sa mi zdalo primálo. Uvažoval som, čo ich určovalo a istým spôsobom charakterizovalo, čo moju literárnu postavu v konkrétnom období života veľmi trápilo. Ujasnil som si, čo to bolo, potom som si v lekárskom slovníku vyhľadal diagnózy na nočné pomočovanie a na erektilnú dysfunkciu, prediskutoval som ich so spriateleným lekárom a mal som názvy oboch častí. Tie latinské pomenovania spomínaných onemocnení sa mi veľmi páčili, majú svoju poéziu i trochu tajomnosti a šteklivosti.

Celý rozhovor so Zuzanou Belkovou si prečítate v Knižnej revue 6 (20. marca)!

PRÍŤAŽLIVÁ INTIMITA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu