Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ROZHOVOR Exminister Galko: Politické strany majú špinavé tajomstvá!

Exminister obrany
Exminister obrany

BRATISLAVA – Bývalý minister obrany Ľubomír Galko začínal vo vláde ako novic, viacerí ho odpisovali. Nakoniec sa stal jedným z najúspešnejších ministrov kabinetu Ivety Radičovej. Po páde vlády síce musel skončiť kvôli škandálu s odpočúvaním, on si však dodnes myslí, že pravým dôvodom bolo to, že stopol kšefty spriazneným podnikateľov niektorých strán. Kto ho najviac v politike sklamal, ako jeho práca ovplyvňuje rodinu a aj to, že sa ho pokúšali korumpovať. Galko v rozhovore pre Topky prezradil toho viac.

Topky: Máte chuť po všetkom, čo sa stalo, pôsobiť ešte v politike?

Ľ. Galko: Stále si myslím, že to má zmysel. Napriek tomu, že tých polien pod nohy, ktoré nielen mne, ale aj strane SaS hádzali, bolo veľa, si myslím, že sa nám podarilo otvoriť ľuďom oči a aj boj s korupciou posunúť trošku ďalej. Je to beh na dlhé trate, ale krok po kroku sa to dá zlepšovať, takže chuť ma neopúšťa.

 

Topky: Nevnímate svoj boj s korupciou za rok a pol vo vláde ako zlyhanie?

Ľ. Galko:  Môžeme polemizovať o tom, či sme mohli urobiť viac. Som presvedčený , že strana SaS bola najväčším bojovníkom v tejto koalícii, ak nie jediným. Od toho sa odvíjajú aj spomínané úspechy alebo neúspechy. Silného spojenca sme mali počas prvých mesiacov až po kauzu daňového riaditeľstva v premiérke. Ťažko povedať, čo sa udialo počas tohto škandálu a čím ju vlastní zlomili, lebo potom to začalo pokrivkávať. Ale až do tohto času boli prijaté kroky, o ktorých by sme za predchádzajúcich vlád nemohli ani snívať. Zverejňovanie zmlúv na webe, elektronické aukcie a podobne. Na ministerstve obrany sme boj s korupciou rozbehli veľmi dobre. Ušetrili sme obrovské peniaze. Urobili sme veľmi veľa, ale dalo sa urobiť viac, ak by sme mali väčšiu politickú silu.

 

Topky: Vy tvrdíte, že väčšine koalície vyhovuje systém, ktorý umožňuje zarobiť blízkym podnikateľom politických strán?

Ľ. Galko: Som sklamaný z prístupu niektorých členov koalície ku kauzám. Mám na mysli všetky kauzy ako Daňový úrad, platinu, olej, cukor. Mali to riešiť oveľa razantnejšie. Ukázalo sa, že tie „štandardné“ zabehnuté politické strany neboli schopné akceptovať nový vietor, ktorý SaS predstavuje.  Naopak, ako keby im vadila SaS ako chyba v systéme tým, že chcela robiť všetko čestne a transparentne. Nositeľom toho prehnitého systému podľa môjho názoru sú prestarnutí presluhujúci politici. Nemyslím si však, že vo všetkých stranách sú len nečestní ľudia. Určite je tam kopa čestných a slušných ľudí, ale skôr si myslím, že sú v úzadí utláčaní politikmi, ktorí 20 rokov fungujú v systéme, ktorý nie je dobrý.

 

Topky:  Boli tlaky z iných strán na to, aby ste vyhoveli určitým podnikateľom?

Ľ. Galko:  Neformuloval by som to takto. Ale samozrejme, že som dostával rôzne odkazy od rôznych ľudí, ale takým niečím som sa vôbec nezaoberal a skončilo to po tom, ako som dal dve-tri trestné oznámenia. Vybudoval som si taký rešpekt, že už si nikto nedovolil snažiť sa nejakým spôsobom ovplyvňovať moje rozhodovanie. Ale je pravda, že som dostával aj  „priateľské“ rady , že „to takto jednoducho nejde“ , že rúbem napravo, na ľavo. To sa objavovalo stále, ale ja som naďalej pokračoval v protikorupčnej politike. Výsledkom je, že pri podvyživenom 700-miliónovom rozpočte som ušetril neuveriteľných 60 miliónov eur. To bol výsledok mojej protikorupčnej politiky na rezorte obrany.

 

Topky: Boli tie odkazy aj od ľudí z vládnej koalície?

Ľ. Galko:  Nikdy vám takýto odkaz nedá nikto napriamo medzi štyrmi očami, ale dostal som aj odkazy od určitých ľudí, že „nejakí kolegovia“ alebo „predstavitelia vládnej koalície“ vyjadrili rozčarovanie nad krokmi, ktoré na rezorte robím. Nebolo však možné verifikovať tieto odkazy, či to náhodou neboli provokácie. Dôležité bolo, že som to vôbec nebral do úvahy.

 

Topky: Povedal to človek, ktorý figuruje aj v spise Gorila?

Ľ. Galko: Opíšem vám ten odkaz úplne presne, ale nebudem hovoriť, ktorý človek to bol. Nemôžem to totiž dokázať. Dostal som informáciu, že jeden z vysokých predstaviteľov koalície sa vyjadril, že „Galka treba dať z rezortu preč, lebo odstavuje aj naše firmy.“ To je maximum, čo vám môžem povedať.

 

Topky: Narážate na to, že na Slovensku stále funguje systém tak, ako ho popisuje Gorila. Že podnikatelia sa snažia ovplyvniť rozhodnutie ministra? Myslite, že to naozaj stále tak je?

Ľ. Galko: Ťažko mi hodnotiť, ako to bolo na iných rezortoch, pretože rezort obrany bol špecifický. V minulosti sa v ňom najviac kradlo. Nie som naivný a nenahováram si, že na rezortoch našich bývalých koaličných partnerov, ktoré riadili v minulosti nominanti Smeru a teraz ich začali riadiť nominanti koalície, zrazu všetko zhaslo. Je to však len v rovine úvah, ale veľa vecí napovedá, že sa tam akoby čas zastavil.

 

Topky: Tvrdíte, že sa Vás chceli zbaviť. S odstupom času si naozaj myslíte, že ten Váš odchod bol naplánovaný?

Ľ. Galko: Na 100 percent som presvedčený, že toto bola dlhodobo pripravovaná akcia. Bolo to tak perfektne zrealizované vrátane zapojenia médií, najskôr cez vybrané printové médiá a neskôr televízie. To, ako to celé prebehlo, ako ma začali atakovať redaktori z dvoch redakcií v tom istom čase s rovnakými otázkami, akcia dáma, ktorá, ako sa veľmi rýchlo ukázalo, vôbec nikdy neexistovala, expresné odobratie poverenia. Celý priebeh ma utvrdzuje v presvedčení, že to celé niekto naplánoval. Len sa to vymklo potom z rúk. A hlavne si myslím, že do toho boli zapojení sabotážou aj príslušníci tajnej služby.

 

Topky: Ako je možné, že tam tí ľudia, ktorí materiály vyniesli, stále robia?

Ľ. Galko: Na to sa už dnes treba spýtať niekoho iného. My sme urobili pri nástupe zmeny a snažili sme sa VOS postaviť na nohy, aby si mohla robiť svoju robotu. Ukázalo sa, že sa nepodarila celá vyčistiť.

 

Topky: Urobili by ste teraz pri tých informáciách, čo sa všetko odohralo, niečo inak?

Ľ. Galko: Keby tie podmienky boli nastavené rovnako ako vtedy, tak by som prakticky nemal možnosť robiť niečo inak. Prikláňam sa k legislatívnej úprave a to k vzniku nezávislého orgánu, ktorý by mal možnosť kedykoľvek  vykonať kontrolu ITP. To, čo navrhla premiérka, nepokladám za správne. Prehodiť zodpovednosť zo šéfa VOS na ministra. Ak by sme to urobili, nikdy by sa neriešil taký prípad, ako je Gorila. Pretože minister by priamo mohol ovplyvňovať prácu tajných služieb. Ak by sa mu informácie nehodili, tak by mohol nepovoliť odpočúvanie. Predstavte si, že by riaditeľ SIS chodil za predsedom vlády a pýtal by si povolenie na to, aby mohol dať žiadosť na nasadenie ITP každej osoby. Čo ak by chceli odpočúvať osobu spriaznenú so stranou predsedu vlády?

 

Topky: Ako si vysvetľujete, že sa vás zbavili, ako to hovoríte, 4 mesiace pred voľbami? Nebolo to už neskoro? Čo tým mohli získať?

Ľ. Galko:  Určite to bolo pre nich neskoro. Osobne si to vysvetľujem tak , že jednoducho som sa asi motal okolo niečoho takého, že ich trpezlivosť už pretiekla. Tých ušetrených 60 miliónov som niekomu vzal. Čiže niekto ich predtým dostával. Časť firmy a časť, možno, často o tom špekulujú aj médiá, politické strany. Druhá vec, že to bol najmasovejší útok na stranu SaS v histórii politiky. My sme neprišli do politiky, aby sme kradli, ale práve naopak, aby sme proti korupcii a krádežiam bojovali. Tento útok mohol znamenať aj útok kvôli voľbám, ktoré už boli naplánované. Ale keď sa vrátim k tým peniazom. Napríklad len na deratizácii všetkých objektov rezortu obrany sme zaplatili len 10% sumy  oproti tomu, koľko platil rezort predtým. Kam išlo v minulosti tých 90 %?

 

Topky: Tie peniaze sú peniaze daňových poplatníkov? Ako vnímate to, že nedokážu vytvoriť verejný tlak pri takýchto finančných kauzách?

Ľ. Galko: Myslím, že je to spôsobené každodennými skúsenosťami. Už len, keď si zoberiete stav v justícii, že sa nedokážu dovolať svojich práv na súdoch a nie sú schopní dosiahnuť spravodlivosť, ľudí vedú k takejto všeobecnej apatii. Navyše počas dvadsiatich rokov nebol žiadny politik odsúdený za korupciu. Nemám krvavé oči a nemyslím, že by mali byť politici odsúdení za nejaké vymyslené kauzy, ale na Slovensku sme zažili obrovské korupčné škandály a vlastne ani raz nebol za korupciu nikto významný odsúdený. 

 

Topky: Gorilu ste čítali?

Ľ. Galko: Áno, myslím tak ako väčšina ľudí, ktorí sa zaujímajú o dianie v politike. Využil som na to voľné dni po tom, ako sa zjavila na internete pred sviatkami.

 

Topky: Vy ste o nej nevedeli skôr?

Ľ. Galko:  Nie, čítal som ju asi deň po tom, ako sa to začalo šíriť internetom. Nechal som si to vytlačiť, aby som to mohol pokojne čítať a využil som voľne dni, aby som si napísal na papier konkrétne otázky, ktoré by som začal klásť na blogoch a cez médiá konkrétnym ľuďom v prípade, že by sa s tým nič nerobilo. Na začiatku to tak aj vyzeralo, že sa s tým nič nebude robiť, preto som podal 9. januára trestné oznámenie. Lebo nechcem, aby sa rozprávalo len o úradníkoch typu Bubeníková. Trestné oznámenie bolo za nekonanie kompetentných orgánov. Nech sa vyšetrí, kto mal konať a nekonal. Či SIS, prokuratúra, Úrad boja proti korupcii. A prečo nekonali.

 

Topky: Je podľa vás Gorila autentická?

Ľ. Galko: Podľa môjho názoru áno.

 

Topky: Váš predseda priznal, že o spise vedel skôr. Pýtali ste sa ho, prečo vám to nepovedal a nepoužil to napríklad v politickom boji? Poprípade aj na Vašu ochranu pri škandále s odpočúvaním?

Ľ. Galko:  Pýtal som sa ho, prečo to vlastne nepoužil. Vysvetlil mi to podobne ako na svojom blogu. Je to racionálne, lebo v tom čase sme boli nová strana a hlavne bolo tesne pred voľbami, navyše spôsob, akým informácie obdržal a plus aj to, že to riešila polícia, si myslím, že mu dávali racionálne dôvody na to, aby s tým tesne pred voľbami nešiel von. Druhá vec. Nepýtal som sa, prečo to nevyužil na moju obranu pri tom komplote, ktorý sa mne udial. On by to však nikdy neurobil a ja by som s tým ani nikdy nesúhlasil. A tieto dve záležitosti  -  to je obrovský rozdiel. Všetko to, čo som totiž robil ja, bol vždy boj proti korupcii a všetko to čo robili aktéri v Gorile, bolo v súvislosti s tým, že korupciu podporovali alebo priamo praktizovali. To sú dve rozdielne veci, dva protipóly. Dnes je povedomie novinárov a verejnosti úplne iné k vzťahu k odpočúvaniu aj práve vplyvom komplotu na rezorte obrany, keď sa zrazu začali objavovať materiály, ktoré nikdy nemali uniknúť. Dnes aj z toho dôvodu je prístup verejnosti k megaškandálu Gorila úplne iný, ako bol pred rokom. Vtedy to naozaj muselo vyzerať ako scifi, že Richardovi Sulíkovi dokumenty niekto konšpiratívne podhodil. Akceptujem a chápem toto jeho rozhodnutie.

 

Topky: Ovplyvní Gorila Vaše správanie k osobám, ktoré sú v nej spomenuté. Keď sa stretnete s pánom Dzurindom a Hrušovským, budete sa k nim chovať inak ako doteraz?

Ľ. Galko:  V prvom rade treba povedať, že k týmto dvom pánom som veľmi rýchlo nadobudol rezervovaný vzťah. Viacero krokov, ktoré urobili a akým spôsobom sa správali, či už Dzurinda na vláde alebo Hrušovský, ktorého pokladám za veľké sklamanie, v parlamente, môj vzťah posunuli do veľmi formálnej roviny. Samozrejme, všetko bude záležať od toho, ako to celé dopadne, ale nemyslím si, že by bolo treba môj  vzťah k nim nejako ďalej korigovať, už dnes je značne rezervovaný.

 

Topky: Čiže by mali skončiť v politike?

Ľ. Galko:  Môj názor je taký, že všetci presluhujúci politici by mali vypratať miesto a pustiť mladých perspektívnych ľudí vo svojich stranách. Nevzťahujem to len na Dzurindu a Hrušovského. A keď hovorím o mladých, nemyslím tým, že majú mať 20-30 rokov, ale mali by to byť ľudia, ktorí sú v politike krátko a nie sú zaťažení niektorými väzbami a pohľadom na veci.

 

Topky: Ako vnímate argument Dzurindu, že sa Gorila nevyšetrila za Fica, čo má byť dôkaz toho, že je to v poriadku?

Ľ. Galko: To je práve to obludné, vo mne to evokuje, že „zabehnuté“ štandardné politické strany majú zlovestné a špinavé tajomstvá, do ktorých nešli, pri ktorých mlčali. Takto si vysvetľujem aj slová Mikuláša Dzurindu, keď označil konanie Daniela Lipšica za podlé. To znamená, ako keby Lipšic svojvoľne porušil nejaké gorilie dohody z minulosti.

 

Topky: Ľudia, ktorí čítali Gorilu, môžu mať pocit, že politici sú neslobodní vo svojom rozhodovaní.

Ľ. Galko: Áno. To je pravda, môžu mať ten pocit.

 

Topky: Myslíte si, že Slovensko ovláda 10-15 oligarchov alebo privatizérov?

Ľ. Galko: Teraz vyjadrím svoj osobný názor. Toto je pre mňa najväčšie sklamanie. Neviem, či ich teraz ovláda, ale pomaly ale isto začínam nadobúdať pocit, že doteraz ich ovládalo a politici typu Dzurinda či Fico sú iba figúrky, ktoré častokrát nekonali autonómne. Ukazuje sa, že Slovensku pomôže naozaj iba generačná výmena politikov. Ale musím povedať, že pri SDKÚ má Gorila najviac mrzí, lebo táto strana nám je programovo najbližšie.

 

Topky: Stretávali ste sa s nejakým finančníkom?

Ľ. Galko:  Nie. Nemám medzi nimi ani nejakých priateľov z detstva, mňa to nejako obišlo. Dokonca som, a to sa teraz ukazuje ako obrovská výhoda, prijal rozhodnutie, že som sa vôbec ako minister nestretával s firmami. Na začiatku som sa stretol s jednou-dvomi a hneď začali tie ostatné špekulovať, že čo ak za tým niečo bude, a preto som prijal rozhodnutie, že všetky rokovania a rôzne prezentácie neabsolvujem ja, ale príslušní odborníci z ministerstva.

 

Topky: Spomínali ste, že premiérka Radičová bola najväčší spojenec SaS. Neuvažovali ste v rámci strany, že by ste jej ponúkli spoluprácu alebo poprípade aj miesto na kandidátke?

Ľ. Galko:  Nie, neuvažovali. V prvom rade sama deklarovala, že chce z politiky odísť. A  ja si myslím, že si toho užila dosť počas toho, ako bola premiérkou, hlavne od vlastných. Druhá vec je, že na niektoré dosť podstatné záležitosti máme rozdielne názory. Najmä z hľadiska ministerstva práce a sociálnych vecí. A tretí je ten, že SaS nejde cestu ponuky pre politikov z iných strán.

 

Topky: V prieskumoch po páde vlády SaS nedosahuje nejaké veľké čísla. Nemrzí Vás, že ste euroval predsa len nepodporili?

Ľ. Galko:  V žiadnom prípade. My sme ako jediná strana dokázali, že si vieme zachovať tvár, že sa môžeme pozrieť do zrkadla a že si stojíme za svojím. Práve dnes sa ukazuje, že euroval je zlé riešenie a že sa hľadajú iné spôsoby. Myslím si, že Grécko do niekoľko mesiacov skrachuje. A ukazuje sa, že malo ísť do bankrotu už vlani.

 

Topky: Navonok to vyzerá, že SaS je jednotná. Sú však kuloárne informácie, že niektorí členovia hovoria o tom, že ste euroval mohli riešiť iným spôsobom. Ako vnímate postavenie predsedu Sulíka? Myslíte si, že aj po voľbách bude ešte predsedom strany alebo sú aj názory, že by mohol prísť niekto iný?

Ľ. Galko: Nie. Myslím si, že jeho postavenie je pevné. Jeho funkčné obdobie končí až budúci rok. To znamená, že teraz po voľbách na kongrese sa predseda voliť nebude určite. Ja som nezachytil vôbec také názory, že malo dôjsť k výmene predsedu. Samozrejme, že na ďalší rok, keď budú voľby predsedu, sa má každý právo uchádzať o tento post, ale myslím si, že strana je naozaj jednotná a pevná. Tie šumy môžu vznikať tak, že sme veľmi demokratická a slobodná strana. Neviem si predstaviť, že by v SDKÚ alebo KDH diskutovali členovia medzi sebou tak, ako diskutujeme my. Že by si niekto dovolil povedať akémukoľvek funkcionárovi tak slobodne to, čo si dovolia naši členovia. A práve diskusia a otvorené výmeny názorov robia SaS pevnou. Nikto nemá pocit, že dostáva direktívne nariadenia, čo a ako má robiť.

 

Topky: Čo sa týka súkromia, manželka vás ešte podporuje vo Vašej práci?

Ľ. Galko:  Je to čím ďalej, tým náročnejšie. Treba si uvedomiť, že politika nám úžasne zasiahla do života. Aj to obdobie intríg poznačilo negatívne naše spolužitie. Teraz, keď je volebná kampaň, tak sa ani nevidíme, naopak predtým, pred mojím vstupom do politiky, sme sa vídali často a trávili sme veľmi veľa času spolu. A klamal by som, keby som povedal, že jej to vyhovuje. Naopak, ona je práve tá, ktorá by dnes už celkom isto nesúhlasila s mojím vstupom do politiky. Pretože rodina tým neuveriteľným spôsobom trpí.

 

Topky: Prečo s tým teda neseknete?

Ľ. Galko: Nemôžem a nechcem odísť od rozrobenej práce. A napriek všetkým turbulenciám mám podporu rodiny. Pre mňa je dôležité nevzdať sa. A myslím si, že to naďalej má zmysel.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu