Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Gorila opäť ožíva! Prokurátor obvinil šéfa Penty a ďalších štyroch ľudí

Jaroslav Haščák
Jaroslav Haščák (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch osôb v rámci kauzy Gorila. Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy. Vyplýva to z informácií, ktoré špeciálna prokuratúra zverejnila na sociálnej sieti.

"Vo veci vyšetrovanej tzv. špecializovaným tímom Gorila dozorujúci prokurátor ÚŠP GP SR v uplynulých dňoch vydal rozhodnutie o vznesení obvinení piatim osobám (J. H., J. M., A. B., J. J. a P. H.), všetkým pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny podľa § 296 Trestného zákona a korupčné trestné činy podľa § 329 a § 333 Trestného zákona, štyrom osobám súčasne ešte aj pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 Trestného zákona," informoval úrad špeciálnej prokuratúry.

archívne video

Matovič zatiaľ rozhodnutie súdu o Haščákovi nedostal, hovorí o snahe umlčať ho (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
K vydaniu uznesenia podľa UŠP pristúpil prokurátor po tom, čo bolo na základe vyžiadaných správ zistené, že sa nejaví ako reálne bez zbytočného odkladu splnenie jeho pokynu - vydaného vo veci konajúcej vyšetrovateľke - k vzneseniu obvinení.
 

"Vzhľadom na doterajšiu dĺžku a rýchlosť postupu vyšetrovania a úkonov v danej trestnej veci, v záujme práv samotných podozrivých osôb (aj poškodených) prokurátor postupoval v zmysle § 230 ods. 2 písm. c) Trestného poriadku," dodal UŠP v stanovisku na sociálnej sieti.

Zakladateľovi Penty nedávno obvinenie zrušili

Finančník Jaroslav Haščák, bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková, exminister hospodárstva Jirko Machálek a ďalšie dve osoby boli v tejto kauze obvinení už v roku 2022. Prokurátor ÚŠP však obvinenie zrušil a vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry.

Viac o téme: Obvinenie Súd Jaroslav HaščákKauza GorilaÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu