Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulíkova hádka so šéfom europarlamentu: Pred očami nemeckých divákov!

Richard Sulík v diskusnej relácii ZDF
Richard Sulík v diskusnej relácii ZDF

BRATISLAVA – Sulík minulý týždeň vystúpil v diskusnej relácii televízie ZDF, kde vášnivo vysvetľoval, prečo nepomáhať Grékom. V emotívnej diskusii sa dokonca pohádal aj so šéfom europarlamentu a sociálnym demokratom Martinom Schulzom.

Nemecká televízna stanica ZDF si do politickej relácie pozvala šéfa SaS Richarda Sulíka. Vykreslila ho ako hrdinu bojujúceho proti eurovalu a Grécku, ktorý položil slovenskú vládu. Moderátorka ho preto hneď od začiatku konfrontovala s otázkou solidarity. „Nemám nič proti solidarite, ale malo by to dávať zmysel. Máme zachrániť Albánsko, Somálsko alebo celý svet? Bruce Willis naposledy zachránil celý svet,“ vysvetlil s úsmevom, za čo si od publika vyslúžil potlesk.

Nasledovalo jeho vysvetlenie, že Slovensko je najchudobnejšou krajinou eurozóny, kde majú dôchodcovia štyrikrát nižší dôchodok ako v Grécku. „A potom príde niekto z Bruselu a povie: Nuž, milí Slováci, teraz trošku šetrite, zvýšte si DPH,... Teraz ideme zachrániť Grécko. Takéto vysvetlenie jednoducho u ľudí neprejde,“ dodal.

Keď sa však presunul za stôl k ostatným diskutujúcim politikom, Martin Schulz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka sa doňho pustil kvôli eurofondom, ktoré Slovensko čerpá vďaka členstvu v EÚ, rovnako aj 19-percentnej DPH, ktorá podľa neho Nemecko obrala o investície. „Raz ho (Sulíka) žiadajú byť solidárny a vtedy povie: So mnou nie! Viete, ako tomu hovoríme my? Podlé!“ povedal nahnevane. Sulík však argumentoval porušením pravidiel, keďže EÚ sa rozhodla zachraňovať krajinu, ktorá by podľa Lisabonskej zmluvy mala za svoje dlhy ručiť sama.

Schulz sa však nezdržal a zaútočil priamo na Sulíkovu stranu, ktorá podľa neho reprezentuje zanedbateľnú skupinu Slovákov, na čo však šéf liberálov reagoval slovami. „Čoho ste šéfom? Koho reprezentujete? Kto vás volil, pán Schulz? 760 zástupcov europarlamentu, mňa volilo 300-tisíc ľudí,“ povedal šéf liberálov, pričom moderátorka len s problémami utíšila oboch politikov.

Zdá sa, že liberáli by so svojím postojom k eurovalu a Grécku získali väčšiu podporu medzi Nemcami ako doma. Podľa najnovšieho prieskumu preferencií politických strán by SaS vo voľbách dostala len 6,3 %, čo oproti voľbám v roku 2010 predstavuje zníženie o takmer polovicu hlasov. Nemecké publikum v štúdiu ako aj diskutujúci pod zverejneným videom vyjadrili Sulíkovi naopak podporu. „Sulík poriadne zatlačil na ranu,“ alebo „Ten Sulík vie svoje! Schulz je neznesiteľný“ či „100:0 pre Richarda Sulíka,“ píšu diskutujúci pod videom.



Tip: Pozrite si slovensk politické diskusie. Kompletný TV program ponúka telkac.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu