Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MAGNA – už 10. rok zachraňuje životy detí v rozvojových krajinách sveta

Augustínová na lôžkovom oddelení Chey Chumneas nemocnice v Kambodži. Zobraziť galériu (11)
Augustínová na lôžkovom oddelení Chey Chumneas nemocnice v Kambodži.

Návšteva Kambodže v roku 2002 bola silným podnetom pre celkové smerovanie humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi, ktorú založili Denisa Augustínová a Martin Bandžák – psychologička a fotograf, ktorí sa sem vybrali dokumentovať realitu tejto krajiny.

Pri jednej zo svojich zastávok mali možnosť vidieť sirotinec a v ňom vo veľmi zlých podmienkach deti priviazané k posteliam. Boli to siroty choré na AIDS, ktoré bez akejkoľvek liečby čakali na svoju smrť.

V krajine v tej dobe, aj napriek alarmujúcim číslam nakazených HIV, neexistovala žiadna koordinovaná pomoc či žiaden projekt, ktorý by poskytoval lekársku starostlivosť vrátane antiretrovirálnej liečby (ARV) pre deti. Chorí boli na uliciach, pred nemocnicami, spali pod provizórnymi plachtami a čakali na miesto v nemocnici. Informovanosť o HIV a AIDS bola na mizernej úrovni.

Pocit bezbrannosti, nezáujem a neochota kompetentných  boli hnacou silou, ktorá ich donútila okamžite konať. Vrátiť sa na Slovensko a založiť ešte v tom istom roku v Kambodži centrum pre prvých 25 HIV pozitívnych detí. 

Darujte dieťaťu liečbu na jeden mesiac >>

V roku 2003 MAGNA otvorila kliniku a sirotinec v hlavnom meste Phnom Penhe a začala podávať nakazeným deťom životne nevyhnutnú antivírovú (ARV) liečbu. Deti s takouto liečbou získajú 10-15 rokov kvalitného života, pričom táto hranica sa vďaka pokroku výskumu v tejto oblasti neustále predlžuje.

MAGNA okrem realizácie dlhodobých projektov reaguje aj na humanitárne či prírodné katastrofy akou bolo napr. zemetrasenie na Haiti v roku 2010, tsunami v Indii v 2004, cyklón v Barme v 2008 a aktuálne hladomor vo východnej Afrike, ktorý trvá dodnes.

V roku 2006 MAGNA začala prevádzkovať v Nikaragui mobilnú kliniku v odľahlých častiach krajiny na pomoc presídlenému pôvodnému obyvateľstvu Indiánov. V rámci mobilnej kliniky Magna zdravotný personál zabezpečuje primárnu zdravotnú starostlivosť deťom a ich rodinám a starostlivosť o tehotné ženy. Takisto stavia v miestnych osadách aj studne a suché toalety.

V roku 2007 MAGNA prvýkrát začína pôsobiť v Afrike, konkrétne na západe Kene v provincii Nyanza, kde otvára dlhodobú misiu a projekt na zastavenie prenosu HIV vírusu z matky na dieťa v dvoch miestnych nemocniciach. V súčasnosti prevádzkuje projekty na juhovýchode Kene a na somálskych hraniciach. Od roku 2009 realizuje projekty aj v Kongu a aktuálne aj v Južnom Sudáne.

MAGNA dlhodobo implementuje projekt PMTCT na zastavenie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa, ktorý zachráni až 96% novorodencov pred HIV. Aktuálne ho prevádzkuje V Kambodži, Keni, Nikaragui a Vietname. Takisto sa venuje projektu CMAM, ktorého implementáciou identifikuje a lieči ťažko podvyživené deti.

Viera v to, že všetko sa dá, že vždy existujú riešenia, cesty  posúva Martina a Denisu stále ďalej. “Chce to len skúšať, hľadať, pýtať sa, brať prekážky ako výzvu a neprijať odpoveď "nedá sa"-  myslí si Denisa Augustínová.

Magna Deti v núdzi je po 10 rokoch humanitárnou zdravotníckou organizáciou s koncepčným systémom pomoci s vyše 350 „Magna Záchrancami“ - humanitárnymi pracovníkmi, lekármi, zdravotnými sestrami a sociálnymi pracovníkmi v teréne. V súčasnosti MAGNA pôsobí na troch kontinentoch, v 7 krajinách sveta (Kambodža, Keňa, Kongo, Južný Sudán, Haiti, Vietnam, Nikaragua) kde v 18 projektoch a vyše 70 zdravotníckych zariadeniach vo svete poskytuje zdravotnú, nutričnú a sociálnu pomoc deťom v núdzi.

"Projekty realizujeme samostatne. Vieme presne kam financie prúdia, sme schopní rýchlo sa rozhodovať, nemusíme čakať než nám niekto niečo odsúhlasí. Od začiatku sa sústredíme na konkrétnu pomoc v teréne, kde implementujeme naše know how a využívame skúsenosti, ktoré máme. 90% príjmov ide výhradne na financovanie týchto humanitárnych projektov” - vysvetľuje Denisa Augustínová.

MAGNA  prevádzkuje systém logistiky, aby sa materiálna pomoc dostala k tým, ktorí ju potrebujú. Vzdelávajú lokálny zdravotný personál i pacientov – výhodou je, že vzdelaný personál v krajine ostáva aj po skončení misií.

Zachraňovať detské životy spolu s MAGNA môžete aj vy pravidelnou alebo jednorázovou pomocou. Vďaka Vám budú môcť deti a ich rodiny prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, liečbu a nebudú trpieť hladom.

Chcete zachraňovať životy aj Vy? Staňte sa Magna Záchrancom.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806.

Prihlásenie cez SMS je dostupné pre všetkých zákazníkov mobilných sietí Telekom, Orange, FunFón a O2.

Výška príspevku po aktivácii je 3 Eurá. Služba sa automaticky obnovuje každých 30 dní.
Deaktivácia pravidelného prispievania: SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Ako Vás budeme informovať o využití Vášho daru

Každý, kto si aktivuje pravidelné prispievanie v projekte Magna Záchranca u operátorov Telekom, Orange a FunFón dostane pravidelne (1x za mesiac) bezplatnú SMS s informáciami o aktuálne prebiehajúcich projektoch, ktoré sú realizované aj z vyzbieraných finančných prostriedkov cez SMS. Magna Záchranci zaregistrovaní prostredníctvom O2 nás môžu sledovať prostredníctvom našich stránok alebo našej facebookovej stránky.

V prípade registrácie na www.magna.sk môžete dostávať obsiahlejší súhrn správ z terénu prostredníctvom vami zadefinovaného e-mailu.

Kam smerujú Vaše peniaze?

Použitie darov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: www.magna.sk)

Sledujte MAGNU v teréne: www.fieldtrack.magna.sk
MAGNA na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

Pravidlá projektu Magna Záchranca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu