Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Matovičovci prespali na námestí: Mínusové teploty, náhradné ponožky, prišiel aj kúzelník!

Igor Matovič (vpravo) a Erika Jurinová prespali na Námestí SNP Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (vpravo) a Erika Jurinová prespali na Námestí SNP (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Matovič si ustlal na Námestí SNP! Spolu s kolegami sa líder Obyčajných ľudí a nezávislých poslancov rozložil pri pamätníku SNP, aby tak vyjadrili nespokojnosť s vysokými príspevkami pre politické strany, ktoré dostanú za hlasy vo voľbách. Keďže magistrát hlavného mesta „Matovičovcom“ nepovolil na mieste postaviť stan, museli sa uspokojiť s polystyrénovými podložkami a spacákmi do -15 °C.

Od šiestej večer sa na námestí pristavovali sympatizanti hnutia, ako aj tí, ktorí len prechádzali a prišli si obzrieť transparent. Po 23:00 si Matovič natiahol budíček na šiestu ráno a spolu s Erikou Jurinovou sa odhodlali zaliezť do spacákov, teplomer v tom čase ukazoval -2 °C.

Protestujúci, ktorých celú noc strážil pes Zipo, mali v noci aj nečakanú kultúrnu vložku. Neznámy muž im prišiel zarecitovať básničku, kúzelník predviedol 10-minútové kúzlo s kartami a muž z Oravy vyzbrojil Matoviča ponožkami. „Prišiel chlapík z Oravy, že či nepotrebujeme ponožky. Tak vytiahol s kabely ešte jedny ponožky, tak som si dal, predsa len dvoje sú lepšie,“ povedal ráno po prebudení. Na námestí by mal túto noc spať Jozef Viskupič.

„Matovičovci“ chcú protestom vybojovať, aby sa politické strany zaviazali, že po voľbách vrátia polovicu sumy, ktorú dostanú za marcové predčasné voľby. „Dnes chcú nemorálne zbohatnúť ešte aj na predčasných voľbách, lebo znova si chcú nadeliť 20 miliónov eur ako príspevok za hlasy. My sme si dali podmienku, že ak sa polovičky tohto príspevku nevzdajú, tak v tom prípade tu budeme symbolicky prespávať, aby sme verejnosť upozornili na ich nemorálne konanie,“ uviedol.

Magistrát  Matovičovi odmietol vydať povolenie  na zaujatie verejného priestranstva. Podľa hovorcu primátora Ľubomíra Andrassyho ide o významný kultúrno-spoločenský priestor, kde sa organizuje množstvo podujatí, preto magistrát odpovedal na žiadosť záporne. Mesto zároveň podľa Andrassyho nemá záujem o to, aby sa Námestie SNP, kde je situovaný pamätník jednej z historických udalostí národa, stalo „stanovacím táborom“ a aby ho ktokoľvek zneužíval na predvolebný boj.

Igorovi Matovičovi a Erike Jurinovej (vľavo) sa do spacákov veľmi nechcelo

Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Erika Jurinová a Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Krátko po prebudení
Matovičovci v spacákoch

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu