Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Politológ Kusý: SDKÚ si bude Radičovú privlastňovať, je to ich tromf

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Odchod Ivety Radičovej z SDKÚ-DS je logickou súčasťou jej doterajšieho postupu, myslí si politológ Miroslav Kusý. Považuje to za dôsledný krok v rade tých, ktoré už urobila, keď po páde vlády povedala, že už nebude kandidovať v predčasných voľbách.

"Pretrháva všetky tie mosty, ktoré ju viazali k politickej aktivite a to bolo samozrejme predovšetkým SDKÚ," hovorí Kusý. Pripomína, že kým je členkou SDKÚ-DS, tak túto stranu zastupuje aj ako premiérka dočasnej vlády. Preto bude treba vyriešiť otázku, za koho bude premiérkou, keď rozviaže aj "partajnú" väzbu. "V SDKÚ by museli byť grandi a povedať, že napriek tomu chápu jej krok a platí dohoda, že túto vládu dotiahne až do toho 10. marca," myslí si politológ s tým, že "iné im ani nezostáva, lebo nominovať nového premiéra by znamenalo ísť od bodu nula a na to nie je čas".

Kusý si myslí, že SDKÚ-DS si bude Radičovú aj napriek odchodu zo strany privlastňovať až do konca skráteného volebného obdobia. "Lebo to je ich tromf, naďalej by to mal byť ich tromf v predvolebnej kampani, tak sa ho asi nebudú chcieť zriecť," povedal Kusý. Radičovej odchod bude podľa neho tak či tak znamenať pokles preferencií strany SDKÚ-DS, aj keď bude premiérkou až do volieb. "Teraz tá väzba predsa len mala pre SDKÚ takú symbolickú dôveru," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu