Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Postavenie Radičovej vo vláde bolo neudržateľné, tvrdí politológ

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Koniec vlády premiérky Ivety Radičovej je logickým vyústením jej postavenia v strane a vláde, myslí si český politológ Petr Just.

 „Vo vláde stála uprostred tlakov koaličných strán, pričom žiadnu z nich de facto nereprezentovala. Takáto pozícia je pre politicky relatívne neskúseného človeka dlhodobo neudržateľná,“ povedal pedagóg z Metropolitnej univerzity v Prahe. Dodal, že problémy sa ukazovali počas celého doterajšieho vládnutia, kedy Radičová musela čeliť nestabilite skôr zvnútra koalície než útokom opozície

Pripustenie si vlastného zlyhania a následný odchod Radičovej z politiky aj z materskej SDKÚ-DS považuje v tomto regióne Just za nezvyčajne tvrdý prejav sebakritiky. „To sa tu nerobí. Na jednej strane to možno hodnotiť pozitívne, na druhej to vyvoláva otázky, či ten krok nie je až príliš vyhrotený a či nebudí dojem hľadania zámienky pre odstrihnutie sa od straníckej politiky,“ poznamenal.

Odchod zo strany môže podľa politológa paradoxne posilniť šance Radičovej v prezidentských voľbách v roku 2014. „Stratí síce istotu zázemia politickej strany, ale vystúpením si otvorí priestor pre získanie širšej podpory a nebude viazaná len na skupinu voličov pravicových strán,“ hodnotí jej možné šance v súboji o prezidentské kreslo. Či sa bude Radičová uchádzať o post hlavy štátu hodnotí Just opatrne. „Bude mať dva roky na to, aby zvážila, ako veľmi by to pre ňu bolo lákavé z hľadiska osobnej politickej angažovanosti a aké by mala vo voľbách šance.“

Radičová odchod z SDKÚ-DS oznámila v sobotu 29. októbra po rokovaní ústrednej rady strany vo Zvolene. Zo strany vystúpi na kongrese SDKÚ-DS, ktorý sa podľa stanov strany koná vždy po voľbách. Povedala, že chápe svoju plnú zodpovednosť za neúspech v rokovaní s koaličnou SaS o eurovale a za to, že nedokázala vládu udržať dlhšie ako pätnásť mesiacov. Ako dodala, myslí si, že už nemá právo uchádzať sa o dôveru občanov v nadchádzajúcich voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu