Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Radičová končí v SDKÚ-DS!

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová oznámila svoj koniec v SDKÚ-DS. Povedala to v príhovore pred rokovaním ústrednej rady strany. Zo strany oficiálne vystúpi po kongrese, ktorý by sa mal uskutočniť po predčasných parlamentných voľbách v marci 2012.

"Na vašej ďalšej ceste vás už ďalej ako členka tohto tímu sprevádzať nebudem," vyhlásila Radičová. K svojmu rozhodnutiu prišla po "zvážení vonkajších okolností", ale aj vnútorných v SDKÚ-DS.

Radičová povedala, že berie plnú zodpovednosť za všetky kroky, ktoré jej vláda urobila, aj za neúspech v rokovaniach SaS v prípade riešenia európskej krízy. "Myslím, že už nemám právo sa uchádzať o dôveru občanov v nadchádzajúcich voľbách," povedala premiérka.

"Mám záväzok priviesť SR z titulu funkcie premiérky vlády stabilne k predčasným voľbám a túto povinnosť si splním," uviedla. Zároveň podotkla, že si uvedomuje svoju mieru zodpovednosti za to, že nedokázala udržať koalíciu dlhšie ako 15 mesiacov.

"Urobíme všetko preto, aby sme 10. marca dosiahli nielen dobrý výsledok v parlamentných voľbách, ale aby sme urobili dovtedy to, čo na Slovensku aj v Európe je potrebné urobiť, budeme vládu pani Radičovej maximálne podporovať," podotkol v tejto súvislosti predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. To, ako bude Radičová postupovať v ďalšom občianskom či spoločenskom živote, je podľa jeho slov absolútne jej právom.

O novom volebnom lídrovi SDKÚ-DS sa rozhodne v primárkach. Ak sa však predsedovi strany Mikulášovi Dzurindovi nikto nepostaví, je zrejmé že SDKÚ-DS do volieb povedie súčasný minister zahraničných vecí. Podpredsedovia Ivan Mikloš a Lucia Žitňanská už oznámili, že o líderstvo nemajú záujem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu