Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sulík: Nech novú vládu zostaví Smer, SDKÚ, KDH a Most-Híd

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič musí vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorej parlament minulý týždeň nevyslovil dôveru, odvolať, pretože mu to prikazuje Ústava SR. Nový kabinet by mal následne zostaviť Smer-SD spolu s SDKÚ-DS, KDH a Mostom-Híd. Novinárom to dnes povedal líder SaS Richard Sulík.

"Ústava prezidentovi prikazuje odvolať vládu, to je všetko. Ja som na pondelkovom (17. 10.) stretnutí len toto spomenul, že pre prezidenta platí ústava, lebo poniektorí z prítomných pánov nemali tento dojem. Prekvapuje ma amatérska úroveň tohto celého prevratu, že išli do veľkých vecí a ani si len neprečítali ústavu," povedal Sulík. Šéfovi liberálov pripadá zvláštne, že politici po 20 rokoch v politike si neprečítali ani len dva riadky v ústave.

Sulík priznáva, že on sám riešenie po odvolaní Radičovej kabinetu nemá. "Myslím si, že ho má v rukách Robert Fico, ktorý spolu s našimi bývalými partnermi spáchal veľké veci v priebehu niekoľkých hodín, a teraz to musia dotiahnuť. Nemôže sa Fico len tak vyzuť zo zodpovednosti a tváriť sa, že sa ho to netýka. Jeho sa to ale týka, musia spoločne vytvoriť nejakú vládu a schváliť akékoľvek programové vyhlásenie," odkázal Sulík. Získanie potrebných 76 hlasov na jeho schválenie sa podľa jeho slov SaS netýka.

"Musia to doriešiť oni. Nejde to tak, že rozbijem tu niečo, čo rok a pol fungovalo, a doriešiť to majú iní," tvrdí.

Predseda SaS zopakoval, že liberáli by menšinovú vládu Ivety Radičovej nepodporili. "Veď pozrite, čo spáchali voči nám, už si aj naše posty podelili. V priebehu jedného dňa všetko zbúchali a vyvolali stav, ktorý sa blíži do ústavnej krízy. Teraz musia konať a spoločne to dotiahnuť," myslí si bývalý šéf parlamentu.

Sulík zároveň odmietol existenciu dohody, že ministri za SaS vo vláde ostanú výmenou za to, že ju liberáli budú podporovať. "Bolo to tak, že pre prípad, ak by prezident vládu neodvolal, čím by inak porušil ústavu, tak by ostala vláda ako celok v súčasnej zostave," vysvetlil.

Odpoveď na otázku, kto bude Slovensku po povalení kabinetu Ivety Radičovej vládnuť, hľadali v pondelok lídri vládnych strán spolu s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. K dohode nedospeli a v rokovaniach budú pokračovať vo štvrtok (20. 10.).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu