Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sulíka mrzí, že neprešla novela o stavebnom sporení

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Predsedu SaS Richarda Sulíka mrzí, že pre poslancov SaS neprešla dnes v parlamente novela zákona o stavebnom sporení.

„ Nás to veľmi mrzí. Budeme hľadať s ministrom financií dohodu, ako vyriešiť tým spôsobený výpadok. Nestihli sme sa dostatočne rýchlo skoordinovať. Mrzí ma to. Chcem ubezpečiť, že to nebol zámer. O spôsobených výpadkoch budeme rokovať s ministrom financií,“ povedal Sulík pred novinármi.

Podľa neho v utorok aj dnes bolo vidno, že SaS je konštruktívny partner, aj keď na bývalých koaličných partnerov má ťažké srdce, ale SaS si je vedomá zodpovednosti a hlasuje za tie veci, na ktorých dlho pracovali.

Parlament dnes po opätovnom prerokovaní nakoniec neschválil prezidentom vrátenú novelu zákona o stavebnom sporení. Pôvodný návrh hovoril o zmenách v systéme vyplácania štátnej prémie, mali sa zaviesť nižšie poplatky.

Novela zároveň mala obmedziť poberanie štátnej prémie počas čerpania a splácania medziúveru. Rezort financií niekoľkokrát avizoval, že problémom stavebného sporenia je nízka efektívnosť štátnej podpory a problémom boli podľa rezortu aj vysoké poplatky.

Problémom pre rezort financií bolo aj to, že objem medziúverov výrazne prevyšuje objem zvýhodnených stavebných úverov a štát tak prostredníctvom prémie prevažne podporuje poskytovanie komerčných úverov na bývanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu