Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko podporuje odpísanie polovice dlhu Grécka

Iveta Radičová na schôdzi Výboru NR SR pre európske záležitosti
Iveta Radičová na schôdzi Výboru NR SR pre európske záležitosti

BRATISLAVA - Odpísanie polovice gréckeho dlhu podporuje Slovensko. Pred členmi parlamentného výboru pre európske záležitosti o tom informovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). "Väčšina krajín je zástancom toho radikálnejšieho riešenia, vrátane Slovenska," uviedla.

Na zvýšenie eurovalu a regulovaný bankrot Grécka sú podľa nej dva rozdielne pohľady - jedným je zapojenie Európskej centrálnej banky (ECB) do záchranného mechanizmu a druhý bez nej s garanciou len 20 percent dlhov problémových krajín. Ako zdôraznila, k ďalšiemu zvyšovaniu záruk v eurovale však už nepríde.

Vážnejším problémom bude podľa Radičovej diskusia o rekapitalizácii európskych bánk. Väčšina krajín presadzuje hľadanie vnútorných zdrojov ohrozených bánk, až potom by dostali slovo národné vlády a euroval by bol poslednou možnosťou. Francúzsko však presadzuje v tomto prípade preventívne využívanie záchranného mechanizmu eurozóny. "Toto riešenie nemá veľa zástancov medzi krajinami eurozóny, je to bianko šek, ktorý je pomerne riskantný a málo zodpovedný," zhodnotila.

Najmenej problémov očakáva predsedníčka vlády pri diskusii o schvaľovaní trvalého eurovalu. Za podstatný nepovažuje termín, ktorým mal byť pôvodne rok 2013, ale to, ako sa budú presúvať zdroje z dočasného do trvalého eurovalu, či zvýšením permanentného alebo odpočítaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu