Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Novým prezidentom ECB sa stal Mario Draghi

Jean-Claude Trichet a Mario Draghi
Jean-Claude Trichet a Mario Draghi

FRANKFURT NAD MOHANOM- Talian Mario Draghi dnes prevzal post prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB). Vo funkcii strieda Francúza Jeana-Clauda Tricheta, ktorý centrálnu banku Európy viedol od roku 2003 a funkčné obdobie sa mu skončilo 31. októbra.

Investori teraz čakajú na prvé Draghiho vystúpenie na tlačovej konferencii po rokovaní ECB, ktoré sa uskutoční vo štvrtok (3.11.). Vyčkávajú najmä na to, či Draghi pôjde ešte ďalej v programe nákupu vládnych dlhopisov takzvaných okrajových krajín eurozóny než jeho predchodca.

Práve program nákupu dlhopisov drží nad vodou Taliansko a Španielsko, ktorých pád do dlhovej krízy by mohol vážne skomplikovať situáciu v celej eurozóne. Trichet však trval na tom, že program musí byť dočasný a tlačil na vlády dotknutých krajín, aby sa v takej miere nespoliehali na ECB a viac sa snažili vlastnými silami zlepšiť finančnú situáciu.

Navyše, podľa Tricheta by tento systém mal čoskoro prebrať Európsky fond finančnej stability (EFSF), takže banka by z neho mala pomaly vystúpiť. Draghi však nedávno naznačil, že ECB by v programe mala ešte nejaký čas pokračovať.

Draghi bude musieť počítať s protichodnými tlakmi v eurozóne, v akom rozsahu by sa ECB mala na pomoci štátom menového bloku podieľať. Na jednej strane na neho budú tlačiť okrajové ekonomiky, medzi nimi jeho domovská krajina, a na druhej Nemecko, ktorého finančníci odmietajú program nákupu dlhopisov.

Práve kvôli tomu, že ECB sa k tomuto programu vrátila, v apríli odišiel z vedenia Bundesbanky Axel Weber, ktorý bol horúcim kandidátom na post po Trichetovi, a nedávno oznámil odchod z ECB aj ďalší Nemec, hlavný ekonóm banky Jürgen Stark. Weber sa obával rastu inflácie a podľa Starka už ECB začínala zasahovať do politiky, čo ohrozovalo jej nezávislosť.

Tlak Nemecka sa napriek ich odchodu nezmenil a Draghi bude musieť počítať s negatívnou reakciou Berlína na prípadné zvyšovanie nákupu dlhopisov. Najmä po tom, čo sa na minulotýždňovom summite dohodlo posilnenie EFSF.

Aj nový šéf Bundesbanky a člen Rady guvernérov ECB Jens Weidmann trvá na prísnom oddelení menovej a fiškálnej politiky, ktorú ECB podľa Nemcov nákupom dlhopisov prekračuje. Niektorí analytici však upozorňujú, že banka pravdepodobne bude musieť v programe nákupu dlhopisov ešte nejaký čas pokračovať, pretože, ak by s tým prestala, v súčasnej ťažkej situácii by ekonomikám eurozóny podrazila nohy. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu