Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Washington Post: Slovensko podčiarklo iróniu európskej vlády!

O vývoji na Slovensku informoval aj americký denník Washington Post
O vývoji na Slovensku informoval aj americký denník Washington Post (Zdroj: washingtonpost.com)

LONDÝN/VIEDEŇ - Vnútropolitické turbulencie, ktorými Slovensko teraz prechádza, sú ironickým dôkazom toho, ako stabilná krajina náhle čelí zmenám kvôli záchrannému fondu EFSF na pomoc prevažne nemeckým a francúzskym bankám, myslí si The Washington Post. Odboj Bratislavy nabudúce dodá podľa denníka The Guardian guráž ostatným nespokojencom v eurozóne. Rakúsky denník Der Standard považuje slovenské "nie" za ponaučenie pre Európsku úniu.

"Dráma podtrháva iróniu európskej vlády, kedy stabilné Slovensko náhle čelí dramatickým politickým zmenám kvôli záchrannému fondu, ktorý je prevažne zamýšľaný na pomoc francúzskym a nemeckým bankám a bohatým a rozhadzovačným susedom, ako je Taliansko," napísal denník The Washington Post.

Denník ale upozorňuje, že slovenský súhlas s EFSF nebude pravdepodobne k vyriešeniu európskych problémov stačiť. Hoci tento dokument, na ktorom sa v júli dohodli európski lídri, bude konečne ratifikovaný, rozmery krízy sa od tej doby podľa analýz dramaticky znásobili.

Podľa niektorých názorov bude treba spomínaný fond opäť pozmeniť, teda napríklad požiadať o vyššie záväzky príslušných štátov. Takáto požiadavka by ale mohla spustiť ďalšie kolo parlamentného hlasovania naprieč 17 štátmi eurozóny, v ktorých by opozícia mohla ísť ešte ďalej za terajší postoj Bratislavy, poznamenal The Washington Post.

Slovenská situácia len ukazuje, ako je problematické sa zjednotiť, aby bolo možné čeliť kríze, uviedol ekonóm Howard Archer zo spoločnosti IHS Global Insight. Pôvodné slovenské odmietnutie fondu je podľa neho príznačným problémom toho, ako dosiahnuť koordinovaného a súhlasného riešenia.

"Akonáhle sa usadil prach po slovenskom odmietnutí záchranného plánu eura, začali politici z celej Európy premýšľať nad tým, ako mohla malá politická strana s len 22 poslancami a iba 300 členmi urobiť takú čiaru cez rozpočet, čo je kúsok nad chápanie rady viac skeptických strán v ostatných 16 krajinách eurozóny," napísal britský The Guardian.

Analytici sa podľa tohto denníka zaoberajú otázkou, či sa slovenská neposlušnosť stane nákazlivou, a dodá tak odvahu ostatným parlamentom pri ďalšom potrebnom hlasovaní o navýšení záchranného fondu.

"Hoci sa zo slovenského nie do konca týždňa stane áno, myslím si, že to povzbudí ďalšie štáty, ktoré už vyjadrili výhrady nad nedostatočnými kontrolami garanciou, ktorú ponúkli. Holandsko, Fínsko, Nemecko a čiastočne aj Rakúsko budú nabudúce oveľa hlasnejšie," uviedol Raoul Ruparel z inštitútu Open Europe.

"Slovenské nie rozšíreniu záchranného fondu pôsobivo ukázalo, že Európska komisia a vlády v Paríži a Berlíne udávajúce tón krízovej ​​stratégii budú musieť do budúcna lepšie komunikovať. Hoci slovenský parlament čoskoro v druhom hlasovaní fond odsúhlasí, aj tak to v časti obyvateľstva vrie," píše liberálny rakúsky Der Standard.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu