Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Doživotie za vraždu kanadsko-slovenského chlapčeka

Maxima zastrelili pri rukojemníckej dráme 16. júna 2005. Zobraziť galériu (3)
Maxima zastrelili pri rukojemníckej dráme 16. júna 2005.

SIEM REAP - Kambodžský súd v piatok odsúdil na doživotie dvoch mužov za zabitie kanadsko-slovenského chlapca v medzinárodnej škôlke v Siem Reape. Štyria ďalší muži dostali tresty 20 rokov väzenia za účasť na šesťhodinovej rukojemníckej dráme 16. júna tohto roku. Dvoch bývalých príslušníkov kambodžskej vojenskej polície odsúdili na dva roky.

Proces trval jeden deň. Súd rozhodol, že Chea Sokhom bol vodcom útoku a spolu s jeho spoločníkom ho odsúdili na doživotie za úkladnú vraždu, únos, ilegálne použitie zbraní a ilegálne zadržiavanie osôb pre výkupné. Chea tvrdí, že chlapca zabila guľka vystrelená zvonku. Škola bola v tom čase obkľúčená políciou. Sudca Plang Chlam to však spochybnil a zdôraznil, že Chea sa predtým sám k činu priznal. Chea nato vyhlásil, že polícia ho k priznaniu prinútila vyhrážkami.

Maxim Michalík sa narodil v Kanade slovenským rodičom a mal už kanadské občianstvo. Chlapcovi rodičia žili v Siem Reape, rušnom turistickom stredisku neďaleko svetoznámych chrámov Angkor Wat. Jeho otec Martin Michalík tam pracoval v hoteli. Chlapca pochovali na Slovensku.

Škôlku prepadli štyria muži. Chea Sokhom mal strelnú zbraň, ostatní traja mali nože. Ako rukojemníkov držali 28 detí a dve učiteľky. Žiadali zbrane, 1000 dolárov a voľný odchod k thajským hraniciam. Polícia im nedala zbrane, ale 30 000 dolárov. Keď sa únoscovia s niekoľkými deťmi pokúšali ujsť, polícia ich chytila. Viacero rozhnevaných ľudí ich potom zbilo.

Okrem štyroch únoscov odsúdili dvoch mužov za sprisahanie s cieľom spáchať úkladnú vraždu. Jeden pomohol kúpiť zbraň a druhý si vypočul Cheov plán. Dvoch bývalých vojenských policajtov odsúdili za ilegálny predaj zbrane, ktorá sa neskôr ďalším predajom dostala až k Cheovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu