Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prieskum: Najserióznejšími politikmi sú Radičová a Fico

Robert Fico a Iveta Radičová
Robert Fico a Iveta Radičová

BRATISLAVA - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a jej predchodca Robert Fico (Smer-SD) sú podľa Slovákov najserióznejší a najdôveryhodnejší politici na Slovensku.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila Agentúra MVK od 15. do 22. novembra na reprezentatívnej vzorke 1 120 respondentov. Odpovedali na otázku: "Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť?" Každý respondent mohol uviesť tri mená, informoval Pavel Haulík z MVK.

Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS) favorizovalo 34,5 percenta opýtaných, nasledujú Robert Fico (Smer-SD) s 30,6 percenta a prezident Ivan Gašparovič s 15,4 percenta. Štvrtú priečku v rebríčku serióznych politikov obsadil Béla Bugár (Most-Híd), ktorému prejavili dôveru 15,2 percenta opýtaných. Prvú päťku uzatvára Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), s ktorým sympatizuje 14,3 % respondentov. Podľa prieskumu ľudia prejavili ľudia viac dôvery bývalému ministrovi vnútra za Smer-SD Robertovi Kaliňákovi (11 percent opýtaných) ako jeho následníkovi Danielovi Lipšicovi z KDH (9,4 percenta). Ôsme miesto patrí ministrovi dopravy za KDH Jánovi Figeľovi (8,9 percenta), do prvej desiatky sa dostali aj predseda SDKÚ-DS a minister zahraničia Mikuláš Dzurinda (5,5 percenta) a predseda parlamentu Richard Sulík zo SaS (4,7 percenta).

Agentúra MVK zaradila do prieskumu aj otázku: "Ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás?" Opäť mohol každý respondent uviesť tri mená. Najvyššie skóre v negatívnom rebríčku získal predseda SNS Ján Slota (41,3 percenta), za ním sú Mikuláš Dzurinda (28,4 percenta) a Richard Sulík (25 percent). Robert Fico kazí úroveň slovenskej politiky podľa 24,9 percenta opýtaných, o predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi si to myslí 20,7 percenta respondentov. Šiesta priečka v negatívnom rebríčku patrí Ivanovi Miklošovi (13,7 percenta), siedma Ivete Radičovej (12,3 percenta). Vážne problémy v politike spôsobujú podľa opýtaných aj poslanec za SaS Igor Matovič (6,5 percenta), Ján Figeľ (5,2 percenta) a Pál Csáky (4,8 percenta).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu