Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Chrup slovenských detí patrí k najhorším v únii

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

KOŠICE - Chrup slovenských detí patrí k najhorším v Európskej únii. Vyplýva to z prieskumu zubárov medzi školákmi. Len necelá tretina žiakov v krajine vo veku päť až 12 rokov nemá zubný kaz či vytrhnutý zub.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa pritom snaží dosiahnuť, aby už v tomto roku bolo bez zubného kazu v jednotlivých krajinách až 80 percent detí. Novinárom to vo štvrtok povedali zástupcovia Slovenskej komory zubných lekárov.

"Stav chrupu detí a dorastu je veľmi zlý, u detí v predškolskom veku sme dokonca na predposlednom mieste v Európskej únii, horšie skončilo už len Rumunsko," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská. Vychádza pritom z prieskumu, ktorý v súčasnosti prebieha na vybraných školách. Prieskum, ktorý potrvá do februára, pomohli organizovať zastúpenie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku a komora zubných lekárov.

V prieskume zatiaľ lekári zmapovali stav zdravia zubov vyše 1100 deťom v rôznych regiónoch krajiny. Slovenskí žiaci majú priemerne pokazených 2,6 zubu. Vo Fínsku však napríklad bol už v roku 1992 tento index len 1,3.

Za zlý detský chrup môže podľa Markovskej najmä nedostatočná ústna hygiena, vysoká spotreba cukrov v nápojoch či vynechávanie pravidelných preventívnych vyšetrení. K pravidelnému ošetrovaniu detských pacientov, ktoré je časovo náročnejšie než dospelých, nie sú navyše dostatočne motivovaní ani lekári, poznamenala Markovská.

Jednou z príčin zlého stavu je však aj nedostatok zubných lekárov, na Slovensku ich chýba asi tisícka. "Podľa vyhlášky ministerstva o minimálnej sieti zubných lekárov má pripadať na jedného zubára asi 2600 obyvateľov, sú však regióny, kde je na jedného lekára aj 6000 obyvateľov," povedal prezident komory zubných lekárov Ján Gašič.

Jedným z faktorov, ktorý bráni zlepšeniu stavu detských chrupov, je tiež stravovanie. Zuby ničí napríklad nadmerná konzumácia sladených nápojov. Na Slovensku pritom podľa Markovskej konzumácia cukru výrazne stúpla. Kým napríklad v roku 1994 sa spotrebovalo 28 kilogramov sladidla na osobu, v roku 2002 už to bolo takmer 44 kíl.

Predchádzaniu zubných kazov pomáha najmä pravidelná a dostatočná domáca starostlivosť o chrup. Tá dokonca môže podľa odborníkov riziko zubných kazov takmer úplne eliminovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu