Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Chronické zdravotné ťažkosti má vyše polovica Slovákov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Viac ako polovica Slovákov starších ako 15 rokov trpí dlhotrvajúcim zdravotným problémom, ťažkosti im spôsobuje najmä vysoký krvný tlak. Takmer dve tretiny populácie napriek tomu vnímajú svoj zdravotný stav ako dobrý alebo skôr dobrý.

Vyplýva to z vybraných predbežných výsledkov prvého európskeho zisťovania o zdraví (EHIS 2009), ktoré dnes novinárom predstavili zástupcovia Štatistického úradu.

Na chronické zdravotné problémy sa sťažovalo 57 percent opýtaných, trpia nimi viac ženy ako muži. "Najčastejším problémom u mužov aj žien je vysoký krvný tlak," povedal riaditeľ odboru sociálnej štatistiky úradu Pavol Baxa. V prípade oboch pohlaví sú v popredí tiež alergie. Muži bývajú často vystavení aj silným bolestiam chrbta, ženy zasa bolestiam hlavy. Lekár však potvrdil migrénu iba u zhruba polovice žien s týmto problémom.

S rastúcim vekom sa kvalita zdravia obyvateľstva zhoršuje, podľa štatistikov je to pozorovateľné už po dosiahnutí tridsiatky. "Stredná generácia je z jednej tretiny obmedzovaná zdravotným problémom," tvrdil Baxa. Svoje zdravie označilo za skôr dobré alebo veľmi dobré 64,1 percenta respondentov, opačne ho vnímalo 12,2 percenta účastníkov prieskumu. Ženy v porovnaní s mužmi hodnotili svoje zdravie ako horšie.

Zisťovanie potvrdilo tiež vysoké rozšírenie nadváhy a obezity u Slovákov. "Veľmi silne dominuje a vyskytuje sa neprimerane vo všetkých vekových kategóriách," priblížil Baxa. Nadváhou podľa výsledkov zisťovania trpí tretina populácie, obezitou takmer 14 percent. Naopak, podváha je oveľa častejšia u žien, najmä mladších. Vo veku 15 až 24 rokov ju mala vyše pätina žien.

Úrad skúmal tiež užívanie návykových látok, ktoré ovplyvňujú zdravie obyvateľstva. Z výsledkov vyplynulo, že denne fajčí vyše štvrtina mužov a zhruba polovičný podiel žien. Zlozvyku nikdy neprepadlo 71,2 percenta ľudí. Alkohol častejšie konzumujú muži, jeho denné požívanie priznalo 8,2 percenta opýtaných mužov.

Štatistici zbierali údaje o zdravotnom stave obyvateľstva vlani na jeseň. Získali odpovede od takmer 5000 respondentov, ktorí hodnotili stav svojho zdravia za uplynulý rok. Ide o prvé štatistické zisťovanie tohto druhu na Slovensku. Podrobnejšie výsledky zverejní úrad koncom roka v publikácii a na internete. Údaje podľa rovnakej metodiky sa zbierali aj v ďalších krajinách únie, porovnateľné budú neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu