Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Japonky držia rekord, dožívajú sa v priemere 86 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Bleskovky.sk)

TOKIO - Japonsko dosiahlo v minulom roku nový rekord v dlhovekosti. Podľa štatistík ministerstva zdravotníctva, práce a sociálnej starostlivosti sa japonské ženy teraz dožívajú priemerne 86,44 roka.

Japonsko si drží prvú priečku v dlhovekosti obyvateliek už 25. rokom po sebe. Za ním nasleduje Hongkong, kde majú ženy šancu dožiť sa v priemere 86,1 roka, a Francúzsko, ktorého obyvateľky sa dožívajú 84,5 roka.

U mužov je na prvom mieste Katar (81 rokov), za ním figuruje Hongkong, Island a Švajčiarsko. Japonsko je na piatom mieste s priemernou dĺžkou života 79,59 roka.

Predpokladaná dĺžka života Japoniek vzrástla vlani, v porovnaní s rokom 2008, o viac než štyri mesiace, u Japoncov to bolo o tri mesiace.

Dlhovekosť občanov svedčí o dobrej životnej úrovni v krajine, kvalitnej strave a aktívnom životnom štýle, ale prináša tiež radu starostí. Spoločnosť v Japonsku, kde je súčasne veľmi nízka pôrodnosť, rýchlo starne a už v blízkej budúcnosti se predpokladá kritický nedostatok pracovných síl i financí na penzijné programy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu