Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dzurinda kritizoval Smer, odmietol vládu s Ficom

Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda na kongrese SDKÚ
Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda na kongrese SDKÚ

BRATISLAVA - Šéf najsilnejšej vládnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda kritizoval politiku opozičného Smeru-SD expremiéra Roberta Fica. Na dnešnom kongrese vyhlásil, že SDKÚ nevstúpi do koalície so Smerom ani po ďalších parlamentných voľbách. Delegáti kongresu si zvolia nové vedenie SDKÚ-DS.

Bývalý dvojnásobný premiér Dzurinda stojí na čele SDKÚ od založenia strany v roku 2000. Pred dnešnou voľbou predsedu je jediným kandidátom prezídia. V prejave k delegátom Dzurinda okrem iného kritizoval ľavicový Smer-SD, ktorého politiku prirovnal k mečiarizmu pred rokom 1998.

"Na Slovensku nepôsobí štandardná sociálna demokracia, ale skorumpovaná nezodpovedná partia bývalých komunistov," vyhlásil Dzurinda na adresu Smeru-SD. Dodal, že SDKÚ nepôjde do vlády s Ficovou stranou ani po najbližších parlamentných voľbách. "SDKÚ-DS urobí všetko pre to, aby aj budúca slovenská vláda bola vládou bez tejto politickej strany," zdôraznil Dzurinda, ktorý v súčasnom kabinete šéfuje slovenskej diplomacii.

Ostré slová šéfa SDKÚ-DS prišli krátko po neúspešnej voľbe generálneho prokurátora v parlamente. Najsilnejšia vládna strana čelila podozreniam, že by sa niektorí jej poslanci mohli spojiť s opozičným Smerom-SD a presadiť znovuzvolenie súčasného šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku. Túto snahu niektoré médiá pripisovali práve Dzurindovi, ktorý to však popieral. Nakoniec sa SDKÚ-DS dohodla na podpore špeciálneho prokurátora Jána Hrivnáka, zvolený však nebol nikto. Ficov Smer-SD zvíťazil v júnových voľbách, nepodarilo sa mu však zostaviť vládu. Kabinet tak vytvorilo kvarteto stredopravých strán pod vedením podpredsedníčky SDKÚ Ivety Radičovej. Dzurinda sa pred parlamentnými voľbami zriekol miesta na kandidátke po tom, ako Fico obvinil SDKÚ-DS z "prania špinavých peňazí" v dávnejšej minulosti.

Zhruba 700 delegátom sa prihovorila aj Radičová. Vo vystúpení sa okrem iného venovala riešeniam, ktoré jej vláda ponúka na prekonanie negatívnych dopadov hospodárskej krízy. "Ak bude existovať krajina, ktorá vyjde z finančnej a ekonomickej krízy relatívne dobre, bude to Slovensko," tvrdila premiérka. Členov SDKÚ prišiel osobne pozdraviť aj český premiér Petr Nečas.

SDKÚ si dnes vyberie aj štyroch nových podpredsedov. Prezídium strany na posty odporučilo ministra financií Ivana Mikloša, Radičovú, podpredsedu parlamentu Milana Horta a ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú. Dzurindova strana v minulosti presadila zásadné reformy daní či dôchodkového systému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu