Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kollár: Za kauzou Hayekovci môžu byť tlaky zvnútra

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda parlamentného finančného výboru Jozef Kollár (SaS) tvrdí, že kauza Hayekovci je cieleným mediálnym tlakom s ambíciou oslabiť koalíciu. Povedal to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

"Nevylučujem, že mohol byť vedený zvnútra," vyhlásil v rozhlase Kollár. Oceňuje, že premiérka Iveta Radičová náporu nepodľahla. Na otázku moderátora, či súhlasí so špekuláciami niektorých politológov, že tlak prichádza z SDKÚ, Kollár odpovedal: "Nechcem tu teraz hovoriť nejaké špekulácie, ja som len presvedčený o tom, že čas naozaj ukáže, kto za tým tlakom stál."

Podľa poslanca za Smer-SD a bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Petra Kažimíra sa v súčasnej vláde začali prejavovať fóbie. "Skvelý začiatok po troch mesiacoch, krásne uzlíky, ktoré sa nám vytvorili vo vzťahoch," reagoval na Kollárove slová Kažimír. Opozičný politik problematicky vníma okamžité premiérkino vyhlásenie, že v kauze Hayekovci vidí konflikt záujmov a etický problém a až následne nariadenie kontroly NKÚ. "Je to trápne a smiešne, NKÚ totiž nie je etický poradný orgán pápeža, nezaoberá sa ani otázkami politickej zodpovednosti," uviedol Kažimír.

Kollár podotkol, že štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren nie je osoba, kvôli ktorej má alebo nemá padať vláda. Ide mu o princíp. "Buď sa previnil, alebo sa neprevinil. Keď sa previnil, tak pani premiérka mohla a mala konať, a keď sa neprevinil, tak mohla tak isto dnes rozhodnúť o tom, že koalícia ide ďalej," konštatoval Kollár. Domnieva sa, že vyšetrovanie cez Národný kontrolný úrad bude spoločnosť zbytočne traumatizovať ďalšie obdobie.

V štátnej zákazke, ktorú získala firma Hayek Consulting aj v čase, keď jej spolumajitelia Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most–Híd) boli už štátnymi tajomníkmi v novej vláde, Kollár pochybenie nevidí. Odmieta porušenie etiky, pretože zmluvy nikdy nebola naplnená, nedošlo ani k platbe. Chren podľa neho konal hneď, ako sa dozvedel, že firma, v ktorej má podiel, uzatvorila so štátom zmluvu na 8 100 eur. Kontrakt zrušil a svoj podiel vo firme odpredal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu