Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koalícia podpisovala kondolenčnú knihu, podľa Fica je laxná k sviatkom

Členovia koalície sa chystajú podpísať kondolenčnú knihu
Členovia koalície sa chystajú podpísať kondolenčnú knihu

BRATISLAVA – Úrad vlády po masakri v Devínskej Novej Vsi pripravil pre verejnosť kondolenčnú knihu, do ktorej sa podpísala premiérka Iveta Radičová a niekoľko ministrov. Predseda Smeru Robert Fico zatiaľ kritizoval premiérku a koalíciu, ktorí majú podľa neho laxný prístup k štátnym sviatkom akými sú výročie SNP či Deň Ústavy.

„Dnes máme významný sviatok. Deň ústavy a napriek žiaľu, ktorý prežívame, Deň ústavy znamená veľmi dôležitý nielen deň ale moment vo vývoji Slovenskej republiky,“ vysvetlila rozhodnutie určiť štvrtok ako deň štátneho smútku.

„Vláda SR súcití so všetkými, ktorí prežívajú žiaľ a ktorí dnes nevinne trpia. Urobíme všetko preto, aby sme sa takto nemuseli stretávať. Vieme, ako to bolí a chceme, aby tí ktorí nevinne trpia, čím skôr opäť nabrali silu a mohli spolu s nami kráčať po našom Slovensku,“ povedala premiérka. „Budeme rozlišovať stratu života podľa farby pleti? Tí nevinní ľudia, do ktorých tento páchateľ strieľal následne, sa čím previnili? Vendetta? Sicília? Ak nám prasknú nervy, to je ospravedlnenie vraždenia?“ reagovala na hlasy, že vzhľadom na rasový podtón a minulosť vyvraždenej rodiny by sa smútok vôbec vyhlasovať nemal.

Do kondolenčnej knihy sa prišla podpísať aj šéfka rezortu spravodlivosti Žitňanská, minister financií Mikloš, minister vnútra Lipšic, minister dopravy Figeľ, minister práce Mihál, minister hospodárstva Miškov, minister zdravotníctva Uhliarik a štátny tajomník rezortu obrany Ondrejcsák.

Predseda Smeru Fico dnes so spolustraníkmi položil kvety k soche Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu. Zdôvodnil to tým, že ústava sa odvoláva na cyrilometodské dedičstvo a tradíciu Veľkej Moravy. „Verím, že z toho bude tradícia a nebudeme musieť chodiť do depozitu,“ vyhlásil. Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška kritizoval súčasného predsedu Richarda Sulíka za zrušenie dňa otvorených dverí v NR a jeho preloženie na 17. novembra. „Deň otvorených dverí 17. novembra je nezmysel,“ vyhlásil Paška. Podľa neho to nie je vhodný termín. Fico označil DOD 17. novembra za trucpodnik, pretože tento sviatok nemá nič spoločné s ústavou.

Podľa Fica ani jeden predstaviteľ súčasnej koalície, ktorý sedel v roku 1992 v SNR nehlasoval za slovenskú ústavu. Do parlamentu podľa neho dnes prišli len poslanci jeho strany a to napriek tomu, že je miestom, kde by sa mal pripomínať dnešný sviatok. Ústava je podľa Fica civilnou Bibliou. Zároveň vyhlásil, že Smer-SD nepodporí účelové zmeny ústavy. „Budeme bariérou proti zneužívaniu ústavy na politické účely,“ vyhlásil šéf Smeru-SD. Kritizoval tiež fakt, že parlament sa bude zaoberať poslaneckou imunitou ešte pred konaním referenda, v ktorom jedna z otázok sa práve dotýka tohto problému. Podľa neho je to prejav neúcty k referendu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu