Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Šéfom SIS má byť spoluzakladateľ SDKÚ Mitrík

Karol Mitrík
Karol Mitrík

BRATISLAVA - Novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS) sa má stať bývalý poslanec, exprimátor Spišskej Novej Vsi a spoluzakladateľ SDKÚ-DS Karol Mitrík. Novinárom to včera po rokovaní vedenia najsilnejšej koaličnej strany povedala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

SIS v súčasnosti vedie nominant Smeru-SD Jozef Magala. Nová vláda si na pozície v tajnej službe zväčša presadzuje svojich ľudí.

"Tento môj návrh bol prezídiom SDKÚ-DS jednomyseľne podporený," poznamenala Radičová. Predsedníčka vlády sa chystá predstaviť návrh SDKÚ-DS na nového šéfa SIS koaličným partnerom, otvorí s nimi tiež diskusiu o obsadení ďalších postov v tajnej službe.
    
SDKÚ-DS chce obsadiť post šéfa SIS napriek tomu, že ministerstvo vnútra vedie nominant ich koaličného partnera KDH. Riaditeľa SIS vymenúva podľa zákona prezident na návrh vlády.
    
Súčasného šéfa Magalu dosadila v júli 2006 do funkcie bývalá koalícia pod vedením strany Smer-SD vtedajšieho premiéra Roberta Fica. SIS by podľa Radičovej mala okrem iného slúžiť bezpečnosti krajiny, ochrane podnikateľských subjektov či transparentnosti. "Mám nielen pocit, ale aj vedomosť, že tieto funkcie si táto služba už dávno neplní," tvrdila premiérka. Bližšie informácie vraj poskytne neskôr.
    
Mitrík (63) sa má stať v poradí šiestym riaditeľom SIS, Radičová ho označila za čestného človeka. Nominant na post šéfa SIS kandidoval za stranu v júnových parlamentných voľbách z 94. miesta. V minulosti bol poslancom Národnej rady aj zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja. Pôsobil aj ako primátor Spišskej Novej Vsi.
    
Médiá špekulovali, že šéfom SIS sa stane generálny sekretár SDKÚ-DS Štefan Hudec. Objavilo sa aj meno bývalého ministra obrany za SDKÚ-DS Martina Fedora. Oboch vraj presadzoval predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Za ďalšieho kandidáta na riaditeľa SIS médiá pasovali aj bývalého veľvyslanca v Spojených štátoch Rastislava Káčera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu