Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Základné pokyny, ako sa správať pri evakuácii

Hasiči kvôli povodniam evakuovali už stovky ľudí
Hasiči kvôli povodniam evakuovali už stovky ľudí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko bojuje s rozsiahlymi záplavami. Stovky ľudí museli pre povodne opustiť svoje domovy. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) vydalo odporúčania, ktorými sa majú občania riadiť pri evakuácii.

V prípade, že ste donútený opustiť svoj byt alebo rodinný dom, riaďte sa niekoľkými základnými pokynmi:

1. Dodržujte pokyny záchranárov, ktorí vykonávajú evakuáciu. Zbytočne im nekomplikujte prácu, uvedomte si, že okrem Vás sú evakuovaní aj ďalší ľudia.

2. Upozornite záchranárov, že vo Vašom okolí sa nachádzajú ešte ďalšie osoby, ktoré je nutné evakuovať - susedia a podobne.

3. Uzatvorte prívod vody a plynu.

4. Vypnite elektrické spotrebiče (okrem chladničiek a mrazničiek).

5. Malým deťom môžete pribaliť lístok s menom a telefonickým kontaktom na Vás v prípade potreby.

6. Nezabudnite si so sebou vziať: osobné doklady, cennosti, peniaze, lieky,ktoré musíte pravidelne užívať, mobilný telefón s nabíjačkou, pitnú vodu a základný odev.

7. Psy a mačky si pri evakuácii vezmite so sebou, ostatné domáce zvieratá ponechajte doma a zabezpečte im dostatočné zásoby vody a stravy.

8. V prípadoch ohrozenia volajte na tiesňovú linku 112. V postihnutých oblastiach zbytočne netelefonujte, aby nedošlo k preťaženiu siete.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu