Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Konateľom nebankovky TopInvest vymerali spolu 13 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Nepodmienečné tresty odňatia slobody sedem a šesť rokov a peňažné tresty po 30-tisíc eur vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dvojici konateľov nebankového subjektu TopInvest Jánovi H. a Petrovi R.

Uznal ich za vinných z trestného činu podvodu v spolupáchateľstve, pretože pripravili 156 osôb o takmer 900-tisíc eur (27 miliónov korún). Sudca vyhlásil verdikt v neprítomnosti obžalovaných. Rozsudok nie je právoplatný. Obhajkyňa sa odvolala hneď, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Podľa obžaloby Ján H. zo Sene pri Košiciach a Peter R. z Košíc založili v júni 1998 spoločnosť TopInvest so sídlom v Banskej Bystrici. Neskôr vznikla aj pobočka v Košiciach, ktorú viedol Peter R. Na základe zmlúv o kúpe depozitných zmeniek s rôznou dobou viazanosti vkladu so zmluvne dohodnutým úročením pod zámienkou vysokého zhodnotenia od šesť až do 42 percent vylákali od 156 občanov najmenej 893-tisíc eur (26,8 milióna korún). Zhodnotené vklady však vyplatili iba niektorým poškodeným občanom.

Senát odmietol názor obhajcu Jána Gerega, že znalkyne z odboru účtovníctva nemali k dispozícii kompletné doklady a svoje závery postavili na neúplných informáciách a rovnako obžaloba vychádzala z nedostatočných podkladov. Podľa súdu znalkyniam stačili doklady z rokov 1998 a 1999. Uzatváranie zmlúv o kúpe depozitných zmeniek prirovnal sudca k pyramídovým hrám.

Okrem odňatia slobody a peňažných trestov odsúdil senát bývalých konateľov TopInvestu aj na zákaz päť rokov vykonávať akúkoľvek podnikateľskú činnosť. Trest odňatia slobody by si obžalovaní mali odpykať v 2. nápravnovýchovnej skupine. Zákaz činnosti sa vzťahuje na obdobie po vykonaní

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ján Mojžiš vyslovil s rozsudkom spokojnosť, pretože senát vyhovel v intenciách jeho návrhu. Žalobca navrhoval uložiť trest v polovici trestnej sadzby, ktorá za podvod je päť až dvanásť rokov. Podľa prokurátora však pre poškodených bude problematické dostať sa k náhrade škody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu