Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nebankovka TopInvest mala vylákať od klientov 27 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom svedkov a znalkýň pokračovalo dnes pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s konateľmi nebankového subjektu TopInvest Jánom H. a Petrom R., ktorí podľa obžaloby pripravili 156 osôb o takmer 900-tisíc eur (27 miliónov korún).

Krajský prokurátor obžalovaným kladie za vinu trestný čin podvodu v spolupáchateľstve, za ktorý im hrozí trest až dvanásť rokov väzenia. Podľa obžaloby Ján H. zo Sene pri Košiciach a Peter R. z Košíc založili v júni 1998 spoločnosť TopInvest so sídlom v Banskej Bystrici. Neskôr vznikla aj pobočka v Košiciach, ktorú viedol Peter R. Na základe zmlúv o kúpe depozitných zmeniek s rôznou dobou viazanosti vkladu so zmluvne dohodnutým úročením pod zámienkou vysokého zhodnotenia od šesť až do 42 percent vylákali od 156 občanov najmenej 26,8 milióna korún. Zhodnotené vklady však poškodeným občanom nevyplatili.

Bývalá vedúca sekretariátu firmy v Banskej Bystrici uviedla, že hlavným organizátorom bol Ján H., ktorý jej vysvetlil postup pri uzatváraní zmlúv o zmenkách. Vedúca sekretariátu tiež preberala od klientov peniaze a vyplácala im zúročené financie. Z firmy odišla v máji 1999 a bola presvedčená, že organizácia nemá problémy plniť svoje záväzky voči klientom. Svedkyňa nemala pocit, že firma chce podviesť ľudí a vylákať od nich peniaze. Podľa nej zamestnanci verili firme a vkladali do nej aj vlastné prostriedky. TopInvest vraj chcel stavať domy pre sociálne slabšie skupiny a mal aj dcérske spoločnosti – cestovnú a realitnú kanceláriu, vydavateľstvo vlastného časopisu a iné.

Ďalší svedok patril k postihnutým klientom TopInvestu. Do firmy vložil peniaze z predaja rodinného domu na základe reklamy v tlači. Firmu si v obchodnom registri nepreveroval. Vraj do TopInvestu dal viac ako 15-tisíc amerických dolárov, ktoré mu mali úročiť pätnástimi percentami. „Mal som si radšej nohu zlomiť. Prišiel som o peniaze ako pes o chvost,“ povedal právnik na dôchodku. Neskôr rokoval s konateľom Jánom H. o možnom vyplatení pohľadávky a podieľal sa na vzniku zboru veriteľov. Časť investovaných peňazí dostal späť speňažením majetku firmy, ako bol televízor s plazmou či osobné auto Škoda Octavia a iných. Proces s predstaviteľmi TopInvestu pokračuje na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu