Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Konatelia nebankovky TopInvest pred súdom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Výsluchom svedkyne a čítaním listinných dôkazov pokračovalo dnes pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici odročené hlavné pojednávanie s konateľmi nebankového subjektu TopInvest Jánom H. a Petrom R., ktorí podľa obžaloby pripravili 156 osôb o takmer 900 tisíc eur.

Prokurátor obžalovaným kladie za vinu trestný čin podvodu v spolupáchateľstve, za ktorý im hrozí trest až dvanásť rokov väzenia. Podľa obžaloby Ján H. zo Sene pri Košiciach a Peter R. z Košíc založili v júni 1998 spoločnosť TopInvest so sídlom v Banskej Bystrici. Neskôr vznikla aj pobočka v Košiciach, ktorú viedol Peter R. Na základe zmlúv o kúpe depozitných zmeniek s rôznou lehotou viazanosti vkladu so zmluvne dohodnutým úročením pod zámienkou vysokého zhodnotenia od šesť až do 42 percent vylákali od 156 občanov najmenej 26,8 milióna korún. Zhodnotené vklady však poškodeným občanom nevyplatili.

Majiteľka firmy, ktorá pre TopInvest robila v rokoch 1997 až 1999 účtovnícke práce, na súde vypovedala, že na detaily sa pre odstup času už nepamätá. Pripustila, že na žiadosť 55 klientov TopInvestu boli ich zmenky prevedené na inú firmu. Tým sa podľa obžalovaného Jána H. znížil počet veriteľov TopInvestu i následná škoda.

Proces s predstaviteľmi TopInvestu pokračuje v máji. Sudca avizoval záverečné reči a rozsudok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu