Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Drukos: Dôchodca prišiel o milión na onkológiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEZINOK - Peniaze chceli dať na pomoc deťom s onkologickými chorobami, ale o celoživotné úspory napokon prišli v Drukose - taký je príbeh rodiny dnes už 81-ročného Františka Říčanka z Banskej Bystrice.

Dnes prišiel vypovedať ako svedok na pojednávanie kauzy podvodu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku, z ktorého je obžalovaný bývalý šéf Drukosu František Mojžiš. „Je to nezodpovednosť človeka, ktorý celé toto zorganizoval a je vysokoškolsky vzdelaný," hovorí dnes Říčanek.

Říčankovcom sa koncom 60-tych rokov narodilo dievčatko, ktoré však po pár dňoch zomrelo. Táto smutná udalosť ich po rokoch priviedla k rozhodnutiu, že ak im dieťa nebolo dopriate, tak aspoň pomôžu deťom, ktoré to potrebujú. S manželkou sa dohodli, že peniaze z úspor dajú na pomoc deťom s onkologickými chorobami, ktoré sa liečia v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Chceli darovať 16 597 € (500-tisíc Sk). Boli rozhodnutí dohliadnuť, aby peniaze nešli na celú nemocnicu, ale len spomínanému oddeleniu. Keď s manželkou videli v televízii ďalšími program s chorými deťmi, dojatí sa rozhodli, že svoj dar ešte zvýšia. „Dojalo nás, že sa dokážu zasmiať," povedal Říčanek. "Nedáme pol milióna korún, to je málo, ale dáme milión," dodal svedok so slzami v očiach. Situáciu zásadne zmenilo ďalšie zistenie z televízie, že spoločnosť Drukos vypláca vysoké výnosy vkladateľom. Manželia sa rozhodli dať tam celoživotné úspory, ktoré šetrili asi 40 rokov, teda sumu asi 1,2 mil. korún. Očakávali, že dostanú asi 1,5 milióna korún (49 791 €). Po dvoch rokoch chcel Říčanek peniaze vybrať, rozmýšľal len nad tým, či nemocnici dá peniaze v hotovosti alebo prevodom. Keď však prišiel na pobočku, peniaze mu nedali, povedali, že dostane len potvrdenie o uznaní dlžoby z BDV družstva vo výške 1,525 mil. korún, dostal tzv. cestovný šek. Ako dôvod nemožnosti vyplatenia peňazí bolo v potvrdení uvedené zablokovanie účtu. „A bol som hotový," dodal Říčanek. Podľa neho nebolo v pôvodnej zmluve žiadne riziko pre vkladateľa, lebo za riziko malo ručiť družstvo, podobne aj v propagačných materiáloch bol „rizikový stupeň nula“. Říčanek dodnes svoj vklad späť nedostal, pred časom mu z konkurzu spoločnosti poslali niečo cez 331 eur.

„To, čo ste povedali, v tom je naozaj veľa tragického," komentoval jeho výpoveď obžalovaný František Mojžiš. Ďalej sa svedka pýtal na ďalšie kroky, ktoré sa v jeho prípade odohrali. Pýtal sa ho na to, či vedel, že nový majitelia Drukosu a BDV družstva dali vkladateľom prísľub vyplatenia peňazí. Svedok mu pripomenul, že práve on vkladateľom navrhoval viacero spôsobov, ako im po približne 10 rokoch vyplatí peniaze. "Ako ste to mohli hovoriť, keď ste vedeli, že skrachujete," spýtal sa Františka Mojžiša.

V obžalobe prípadu sa uvádza, že František Mojžiš ako konateľ obchodnej spoločnosti Drukos spôsobil 1 367 ľuďom celkovú škodu 7,89 milióna € (237,74 milióna korún), a to v období od 1. januára 1999 do 31. decembra 1999. V druhom prípade už ako predseda predstavenstva BDV družstva a generálny riaditeľ akciovky Drukos v období od 1. januára 2000 do 24. februára 2002 spôsobil 23 834 ľuďom celkovú škodu 123, 81 milióna € (3,73 miliardy korún). V prípade navrhli vypočuť takmer 70 svedkov. Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš obžalobu odmieta. „Žaloba je postavená na vode a absurditách,“ vyhlásil na začiatku pojednávania 20. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu