Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bývalý šéf Drukosu Mojžiš sa cíti nevinný

František Mojžiš
František Mojžiš

BRATISLAVA – Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš sa cíti nevinný. Ak uviedol vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, obvinenia prokuratúry sú nepravdivé a skutok, z ktorého je obžalovaný sa nikdy nestal.

„Žaloba je postavená na vode a absurditách,“ vyhlásil. Zároveň vyzval špeciálneho prokurátora, aby nenivočil jeho a jeho rodinu a vrátil sa z kratšej cesty. Mojžiš zároveň súd informoval, že má v súčasnosti nulový príjem. Z jeho výpovede tiež vyplýva, že má päť detí. Najmladší syn Samuel sa mu narodil 3. februára 2010.

Podľa Mojžiša obvinenia prokurátora neobstoja, pretože prokurátor mu vyčíta obohatenie spoločnosti Drukos. Upozornil však, že spoluvlastníkmi spoločnosti boli vkladatelia do neho. To podľa neho znamená, že vlastne mal poškodiť ľudí ich obohatením. Pripomenul tiež, že Drukos vyplatil vkladateľom zo šiestich miliárd korún tri. Zároveň za rôzne náklady zaplatil 21 miliárd korún. To podľa Mojžiša znamená, že nešlo o pyramídu, ale fungujúcu firmu. Žaloba sa podľa neho opiera o podvodný znalecký posudok.

Mojžišovi prokuratúra v obžalobe pripisuje pokračujúci podvod, ktorým údajne poškodil viac ako 25 tisíc vkladateľov do Drukosu a neskôr BDV družstva o takmer 132,8 milióna €. Sudkyňa dnes pri vypočúvaní Mojžiša napomenula, aby zmenil tón svojho prejavu, pretože má neúctivé správanie. Upozornila ho, že môže ísť o trestný čin pohŕdania súdom. Viackrát ho vyzvala, aby v odpovediach neodbočoval od otázok.

Mojžišov obhajca Ivan Petrovič označil žalobu za účelový dokument, ktorý riešil mocenské záležitosti nominantov dnes už neexistujúcej Strany demokratickej ľavice na ministerstve financií. Podľa obhajcu o škode má rozhodovať obchodný súd a nie trestný. Upozornil tiež, že v ani jednej zmluve nie je napísané, že František Mojžiš vráti požičané peniaze a ľudia do zväzku so spoločnosťou obžalovaného vstupovali dobrovoľne. Na pojednávaní dnes Mojžiš i špeciálny prokurátor odmietli možnosť uzavretia dohody o vine a treste.

V prípade kauzy Drukos sa hlavné pojednávanie začalo 20. januára. Úvod sprevádzali komplikácie okolo obhajcu obžalovaného Františka Mojžiša. Pôvodný advokát mu vypovedal služby, lebo mu už neplatil, na nového nemal peniaze. Obhajcu napokon pridelil štát. Stal sa ním Ivan Petrovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu