Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Klienti nebankoviek sa odškodnenia opäť nedočkajú

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Klienti skrachovaných nebankových spoločností sa opäť nedočkajú finančného odškodnenia od štátu.

Poslanci dnes neposunuli na ďalšie rokovanie návrh opozičnej SMK, ktorá chcela vkladateľom rozdeliť celkovo 120 miliónov eur. Čiastočnú kompenzáciu strát prisľúbila stotisícom Slovákov vo svojom programe vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Doteraz však neoznámila, kedy a či peniaze vyplatí.

Návrh podporilo 28 poslancov, predovšetkým z klubov SMK a vládnej ĽS-HZDS. Zástupcovia zvyšných koaličných strán Smer-SD a SNS sa väčšinou zdržali hlasovania.

Nebankové spoločnosti ako BMG Invest, Horizont Slovakia, Drukos, AGW a ďalšie, ktoré vkladateľom sľubovali vysoké výnosy, v minulosti pripravili ľudí celkovo asi o 25 miliárd korún (829,85 milióna eur). Mnohí Slováci s vidinou nadštandardných ziskov zverili nebankovkám dlhoročné úspory, o ktoré po krachu firiem prišli.

Skupina poslancov SMK zdôvodnila návrh na odškodnenie aj tým, že štát zlyhal pri kontrole nebankoviek. Opozičná strana v minulosti ešte ako člen vlády odmietala kompenzáciu strát vkladateľov. Ministerstvo financií v stanovisku k návrhu zákona uviedlo, že štátny rozpočet s výdavkami na tento účel nepočíta.

Čiastočné odškodnenie vkladateľov zahrnul súčasný kabinet do programového vyhlásenia ešte v roku 2006. Vláda však doteraz neoznámila, kedy svoj záväzok naplní. Funkčné obdobie koalície v zložení Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS sa skončí zhruba v polovici tohto roka.

Viacerých bývalých zástupcov nebankových subjektov medzičasom odsúdili, procesy však neukázali, kde skončili peniaze klientov. Expremiér a šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar už dlhšiu dobu tvrdí, že má zoznam ľudí, vrátane politikov, ktorí sa na krachu spoločností obohatili. Odmieta ho však zverejniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu